U trendu

Francuska: Nova potraga za delovima malezijskog aviona

Francuska je saopštila da danas pokreće novu potragu na ostrvu Reunion u Indijskom okeanu u nadi da će pronaći još delova malezijskog aviona, koji je sa 239 putnika i članova posade nestao na letu MH370 pre 17 meseci.

Na taj korak se Francuska odlučila pošto su zvaničnici Malezije objavili da deo krila aviona, pronađen na ostrvu, pripada „boingu 777“.

U potrazi će učestvovati vazduhoplovne, kopnene i snage mornarice, prenela je agencija AFP. „Bilo kakvo otkriće biće odmah prosleđeno istražiteljima“, navodi se u zajedničkom saopštenju francuskih ministara odbrane i saobraćaja.

Istovremeno, rođaci poginulih putnika iz Kine zatražili su da posete ostrvo Reunion. U avionu su se većinom nalazili kineski državljani, tačnije njih 153.

Nakon što je na francuskom ostrvu Reunion otkriveno krilo nestalog aviona, pronađeni su i novi avionski delovi.

Ministar transporta Malezije Liov Tiong Lai rekao je juče da su pronađeni delovi sedišta i prozora.

Malezijski premijer Nadžib Razak potvrdio je pre dva dana da deo krila aviona Boing 777, otkriven na Reunionu, pripada nestalom avionu.

„Međunarodni tim stručnjaka je konačno potvrdio da ostaci aviona sa ostrva Reunion zaista pripadaju avionu sa leta MH370“, saopštio je Nadžib na televiziji.

Avion malezijske aviokompanije nestao je sa radara u martu prošle godine sa 239 putnika i članova posade, na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.

Prošle sedmice, dva metra dugačak deo krila, sa morskim račicićima prikačenim na površini, pronađen je blizu francuskog ostrva, a stručnjaci su potvrdili da pripada avionu tipa „boing 777“.

Pored toga što će utvrditi poreklo pronađenog dela, kako analitičari navode, istražitelji će ga ispitati uz pomoć moćnih mikroskopa kako bi stekli uvid u pravi uzrok pada aviona.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.