U trendu

Francuska odbila da Asanžu da azil

Francuska je odbila danas zahtev za azil koji joj je upitao osnivač Vikiliksa Australijanac Džulijan Asanž koji se već tri godine krije u ambasadi Ekvadora u Londonu, saopštilo je danas francusko predsedništvo.

„Imajući u vidu pravne elemente i materijalnu situaciju gospodina Asanža, Francuska ne može potvrdno da odgovori na njegov zahtev“, navela je Jelisejska palata u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Asanžova situacija „ne predstavlja neposrednu opasnost“ i da je  protiv osnivača Vikiliksa izdat evropski nalog za hapšenje.

Asanž se 19. juna 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu da bi izbegao zahtev Švedske za njegovo izručenje da bi odgovarao na optužbe o seksualnom napastvovanju dve žene.

Od  tada britanska policija dežura ispred zgrade, spremna da ga uhapsi ako se usudi da izađe. Ekvador je Asanžu pružio politički azil, ali on prvo mora da izađe iz ambasade u Britaniji da bi došao u tu zemlju.

Švedska želi da ispita Asanža zbog navodnog silovanja, napastvovanja i prinude na seks. Žrtve su, navodno, dve žene koje je on upoznao 2010. godine.

Asanž poriče optužbe i veruje da je isporučenje Švedskoj zapravo prvi korak ka tome da Švedska njega isporuči SAD, gde je tražen zato što je Vikiliks obelodanio američku diplomatsku prepisku i tajna vojna dokumenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.