U trendu

Francuska: Pred sudom „zubar iz horor filmova“

U Francuskoj je danas počelo suđenje Holanđaninu kojeg su francuski mediji prozvali „zubarom iz horor filmova“, optuženom da je uzrokovao užasne povrede više od stotinu pacijenata.

Jakobus van Nierop (51) je pacijentima vadio zdrave zube, a neki su posle posete njegovoj ordinaciji završili sa slomljenom vilicom, učestalim apscesima, pa čak i sepsom, prenela je agencija AFP.

Stomatolog je optužen za nanošenje teških telesnih povreda, kao i za prevaru pacijenata i osiguravajućih kompanija.

Ukoliko bude proglašen krivim, preti mu do deset godina zatvora i novčana kazna od 150.000 evra.

Iako po francuskom zakonu nije dužan da se izjasni o krivici, Van Nierop je pokušao da izbegne odgovornost tako što je rekao da pati od „psihičkih problema“, uključujući suicidalne tendencije i probleme vezane za polni identitet.

Holanđanin je došao da radi u gradiću Never u ruralnom delu centralne Francuske 2008. godine, gde ga je lokalno stanovništvo dočekalo sa dobrodošlicom pošto godinama nisu imali dovoljno zubara.

Vlasti su, međutim, do 2011. počele da dovode u pitanje njegov rad, a pacijenti su počeli da se žale na njega.

„Dao mi je sedam ili osam injekcija i izvadio ođednom osam zuba. Tri dana sam krvarila“, izjavila je Silvijan Bulste (65).

Van Nierop je u junu 2013. godine uhapšen, ali je pušten na slobodu do suđenja. On je, međutim, u decembru pobegao u Kanadu, gde je uhapšen u septembru 2014. i zatim isporučen Francuskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar