U trendu

Francuska usvojila zakon o dubokoj sedaciji pacijenata

Francuski parlament usvojio je zakon koji predvidja pravo na „duboku i kontinuiranu sedaciju“ za neizlečive bolesnike koji to zatraže, što bi im omogućilo da budu uspavani sve do trenutka smrti, preneli su danas francuski mediji.

Te mere, medjutim, ne predvidjaju legalizaciju eutanazije ili asistiranog samoubistva. Zakon je usvojen posle višegodišnje debate i postizanja kompromisa izmedju socijalista i konzervativaca.

Lekarima će biti dozvoljeno da zaustave tretmane za veštačko održavanje života. Upotreba sedativa i lekova protiv bolova biće dozvoljena čak i kada to može da dovede do skraćivanja života obolelog.

Tretman duboke sedacije uspavaće obolele pacijente sve do trenutka smrti a lekari tvrde da je nov metod humaniji od eutanazije.

Zakon o sedaciji moći će da se primenjuje i na pacijente koji ne mogu da izraze svoju volju, ali pod strogo utvrdjenom procedurom i na zahtev članova njihovih porodica.

Eutanazija je zvanično legalizovana u Evropi samo u tri zemlje – Holandiji, Belgiji i Luksemburgu, ali neke zemlje dozvoljavaju neki oblik eutanazije, kao u Švajcarskoj gde je na snazi „asistirano samobistvo“.

U Belgiji i Holandiji se za eutanaziju primenjuju različite mehaničke metode ili hemijske supstance radi što bržeg izazivanja smrti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.