U trendu

Francuski napadač objavio snimak ubistva na Fejsbuku

Napadač, koji je u predgrađu Pariza ubio francuskog policajca i njegovu suprugu je snimak tog napada postavio na Fejsbuku, a u video poruci je takođe pozvao na nove terorističke napade tokom Evropskog prvenstva u fudbalu, koje se održava u toj zemlji, objavio je danas stručnjak za džihad Dejvid Tomson.

On je naveo da je video snimak napada postavljen na internet uz pomoć aplikacije „Fejsbuk lajv“ sinoć u 20,52, kao i da je kasnije uklonjen, prenela je agencija AFP.

U 13 minuta dugom snimku načinjenom u kući žrtava, napadač Larosi Abala je objavio da je ubio policajca i njegovu ženu, naveo je Tomson, stručnjak za terorizam, zaposlen u „Radio Frans Internasionalu“ i autor knjige o mladim francuskim radikalnim islamistima.

„Ne znam šta da radim sa njim“, rekao je na snimku Abala, pokazujući prstom na trogodišnje dete ubijenog para, koji je sedeo iza njega na kauču.

Napadač, koji je ubijen u policijskoj raciji tri sata kasnije, takođe je na Fejsbuku, na nalogu pod imenom Muhamed Ali, objavio fotografije mrtvog policajca i njegove supruge.

Abala je prvo ubio 42-godišnjeg policajca, kojeg je izbo više puta ispred njegove kuće, a zatim je ušao unutra i ubio njegovu 36- godišnju partnerku, koja je takođe radila u policijskoj stanici.

Na početku video snimka, Abala (25) se zakleo na vernost lideru Islamske države Abu Bakr al-Bagdadiju, a zatim je pozvao druge muslimane da napadaju „policiju, novinare, javne ličnosti, policijske čuvare i repere“, nakon čega je naveo desetak poznatih ličnosti.

„Pretvorićemo Evro 2016 u groblje“, zapretio je Abala, četiri dana nakon početka Evropskog prvenstva u fudbalu.

On je zatim od svojih prijatelja na Fejsbuku, posebno onih povezanih sa IS, zatražio da „objave saopštenje u kojem preuzimaju odgovornost za napad“.

Novinska agencija Amak, povezana sa IS, kasnije je objavila da je „borac Islamske države“ u blizini Pariza nožem ubio policajca i njegovu suprugu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar