U trendu

Francuski sud danas odlučuje o izbacivanju Le Pena iz stranke

Sud u francuskom gradu Nanteru treba danas da se izjasni o zahtevu osnivača ekstremno desničarske stranke Nacionalnog fronta, Žan-Marija Le Pena da se poništi odluka o njegovom isključenju iz stranke, javila je francuska televizija LCI na svom sajtu.

U obraćanju sudu u Nanteru, zapadno od Pariza, Žan-Mari Le Pen rekao je početkom oktobra da je njegovo izbacivanje iz stranke prošle godine predstavljalo kršenje partijskih propisa.

Le Pen (88) je takodje zatražio odštetu od dva miliona evra zbog pretrpljene patnje.

Žan-Mari Le Pen je zbog ponavljanja svog antisemitskog stava prošle godine izbačen iz stranke koju je osnovao 1972. i vodio skoro 40. godine dok nije 2011. godine ustupio svoje predsedničko mesto ćerki Marin Le Pen.

Ona od tada radi na otklanjanju antisemitskog i rasističkog imidža stranke, marginalizujući stare članove privržene njenom ocu.

Žan-Mari Le Pen se protivi  Evropskoj uniji i usredsredjuje se na francusku tradicionalnu kulturu i visoku stopu nezaposlenosti. Zalaže se za ograničavanje imigracije u Francusku, veća ulaganja u odbranu, cenzuru kulture, uvodjenje smrtne kazne i evroskepticizam.

Nacionalni front je sve popularniji od 2012. godine. Pobedio je na izborima za Evropski parlament 2014. godine i zabeležio značajni uspeh na lokalnim i regionalnim izborima.

Marin Le Pen ranije je najavila da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2017. dok je njen otac bio poslanik Evropskog parlamenta i predsednički kandidat 2007. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.