U trendu

Francuskoj prete novi napadi za vreme fudbalskog prvenstva?

Islamska država priprema niz bombaških napada tokom velikih okupljanja u Francuskoj, upozorio je šef francuske obaveštajne agencije Generalna direkcija za unutrašnju bezbednost (DGSI) Patrik Kalvar, uoči održavanja evropskog fudbalskog prvenstva „Evro 2016“ narednog meseca u Francuskoj.

U retkom obraćanju Kalvara francuskom parlamentarnom Odboru za odbranu pominje se „novi oblik napada, koje karakteriše postavljanje eksplozivnih naprava na mestima gde su velike gužve uz ponavljanje takvog tipa akcije kako bi se razvila klima maksimalne panike“, navodi Rojters.

„Jasno je da je Francuska najugoženija i znamo da Islamska država planira nove napade“, poručio je Kalvar u obraćanju odboru 10. maja, navodi britanska agencija pozivajući se na transkript njegovog govora, koji je danas objavljen.

On je istakao da ta organizacija ima dovoljno ljudi za sprovođenje novih napada i ukazao da se oko 645 francuskih državljana ili rezidenata trenutno nalazi u Iraku i Siriji, od kojih se, kako tvrdi, 400 bori na strani džihadista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.