U trendu

Funkcioner stranke Angele Merkel dao ostavku zbog pomoći Grčkoj

Predsednik Odbora za unutrašnju politiku Bundestaga Volfgang Bozbah iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelara Angele Merkel podneo je danas ostavku na tu funkciju, zbog neslaganja sa politikom vlade u Berlinu prema Grčkoj, javljaju mediji.

„To nisam učinio iz tvrdoglavosti, već iz ubeđenja“, obraložio je on svoju ostavku danas, naglasivši da ne želi da ide istim putem kao vlada i da će zadržati svoj poslanički mandat u Bundestagu.

Mediji ocenjuju da je Bozbah izabrao srednji put i da je „malo dao ostavku“.

Bozbah je kritikovao svoju partiju zbog milijardi evra pomoći Grčkoj i smatra da je rizik garancije za poreske obveznike previsok, pošto Grčka, prema njegovom uverenju, kredite ne može vratiti ni na vreme, a ni potpuno.

„Kao poslanik čovek ne može odlučivati o sadržaju, već samo može sa `da` ili `ne` glasati… Ja ne mogu i neću glasati protiv svojih ubeđenja…“, rekao je Bozbah koji je od 1994. godine poslanik u Bundestagu i koji je jedno vreme obavljao i dužnost ministra unutrašnjih poslova.

„Ja ću za Angelu Merkel da bijem svaku bitku… ali ne mogu i neću, takođe ni ubuduće, da glasam protiv svojih ubeđenja“, rekao je Bozbah.

Nemacki Bundestag je prošle sedmice na vanrednoj sednici dao `zeleno svetlo` za novi paket pomoći Grčkoj, vredan 86 milijardi evra, a među protivnicima dalje pomoći Atini bilo je i oko pedesetak poslanika iz redova demohrišćana.

Sumnja među poslanicima je, izgleda, velika, a tabor onih koji su rekli `ne`, očito porastao, pošto je, u februaru kada se usvajao produžetak drugog paketa pomoći, 29 demohrišćana bilo protiv.

Za novi paket pomoći glasalo je 439 poslanika, protiv je bilo 119, a uzdržanih bilo 40.

Među onima koji su bili protiv, nalaze se i poslanici iz redova, takođe, vladajućih socijaldemokrata, ali i opozicione Levice, koji su glasali protiv, uz argument da su Grčkoj postavljeni preteški uslovi.

Glasanju u Bundestagu prethodilo je i uvodno izlaganje Merkelove, koja je u svom govoru ukazala na potrebu solidarnosti, kompromisa i dalje pomoći Grckoj, kako bi ona ponovo „stala na noge“ i upozorila da bi alternativa tome bio haos – u Grčkoj i u Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar