U trendu

Glas protiv migranata je u korist Madjarske

Premijer Madjarske Viktor Orban izjavio je danas da će glas „Ne“ na današnjem referendumu o planu EU za raspodelu tražilaca azila u zemljama-članicama biti u korist suvereniteta i nezavisnosti Madjarske, dodajući da će podneti ostavku ako većina bude glasala „Da“.

Agencija AP ocenjuje da je Orban govorio o eventualnom podnošenju ostavke kako bi uticao na izlaznost na birališta.

Referendum nema obavezujuće pravne posledice po Evropsku uniju, ali je Orban izrazio nadu da će povećati pritisak na Brisel.

„Najznačajnija stvar za mene sledeće nedelje biće da odem u Brisel, održim pregovore i uz pomoć ovih rezultata, ako budu adekvatni, da pokušam da obezbedim da ne bude obavezno prihvatanje ljudi u Madjarskoj koje mi ne želimo“, rekao je Orban, pošto je glasao na biračkom mestu u jednoj osnovnoj školi.

Orban je takodje izrazio nadu da će i u drugim zemljama biti referenduma protiv plana EU za obaveznu raspodelu izbeglica u zemljama-članicama.

„Ponosni smo što smo prvi. Nažalost, mi smo jedini u Evropskoj uniji koji su uspeli da održe (referendum) o pitanju migranata“, rekao je premijer Madjarske.

U Madjarskoj se održava referendum o prihvatanju migranata kojim premijer Viktor Orban želi da dobije podršku gradjana za protivljenje sporazumu o ravnomernoj raspodeli tražilaca azila po zemljama EU.

Pitanje na referendumu je „Da li želite da EU ima mogućnost da propiše obavezno premeštanje nemadjarskih gradjana u Madjarsku čak i bez dozvole Parlamenta?“.

Nekoliko opozicionih i aktivističkih organizacija pozvalo je gradjane na bojkot referenduma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.