U trendu

Glavni komadant Islamske države klinički mrtav?

Jedan od glavnih komandanata takozvane Islamske države Omar al-Šišani, poznat kao Omar Čečen, već nekoliko dana je „klinički mrtav“ posle vazdušnog udara koalicije na čelu sa SAD na severu Sirije, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

„Šišani ne može samostalno da diše i priključen je na aparate. Klinički je mrtav već nekoliko dana“, rekao je šef Opservatorije, sa sedištem u Britaniji, Rami Abdel Rahman.

Rahman navodi da se Šišani nalazi u bolnici u severnoj sirijskoj provinciji Raki, koja je glavno uporište Islamske države.

SAD nisu zvanično proglasile Šišanija mrtvim, ali je neimenovani američki zvaničnik 9. marta rekao da je on „najverovatnije poginuo“ u napadu, zajedno sa još 12 pripadnika takozvane Islamske države.

Američki zvaničnik je dodao da je Šišani, prepoznatljiv po crvenkastoj bradi, praktično bio „ministar odbrane“ Islamske države.

Opservatorija je potom objavila da Šišani nije ubijen, već da je teško ranjen.

Sirijska Opservatorija je, pozivajući se na neimenovane izvore, saopštila da je meta napada 4. marta bio konvoj džihadista i da je Šišani „teško ranjen“, dok su njegovi telohranitelji ubijeni.

SAD su ponudile nagradu do pet miliona dolara za informaciju u vezi s Šisanijem.

Šišani se, kao čečenski pobunjenik, borio protiv ruskih snaga pre nego što se pridružio vojsci Gruzije 2006. godine. Protiv ruskih snaga ponovo se borio u Gruziji 2008.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar