U trendu

Globalna kriza u vladama celog sveta

Vlade širom sveta preduzimaju odredjene mere koje podrivaju osnovne slobode, upozorile su večeras SAD u izveštaju u kojem kritikuju svoje saveznike, Tursku i Egipat, javile su svetske agencije.

Američki državni sekretar Džon Keri, u preambuli godišnjeg izveštaja koji je pripremilo ministarstvo za ljudska prava, ocenio je da „napadi na demokratske vrednosti predstavljaju krizu u vladama sveta“.

„Na svim područjima u svetu beležimo rastući trend vlasti ili civilnog društva, gušenja sloboda medija i interneta, marginalizovanja opozicije i u ekstremnim slučajevima ubistva ili isterivanje ljudi iz svojih domova“, rekao je Keri.

Izveštaj predstavlja „kompilaciju“ izveštaja američkih diplomata u svetu, i ne poseduje pravni okvir da utiče na spoljnu politiku SAD. Kritika Vašingtona na račun neke zemlje neće uticati na diplomatske odnose ili na uvodjenje nekih kaznenih mera, navodi se u tesktu.

Keri je rekao da će taj izveštaj uticati na veću odlučnost SAD u promovisanju „osnovnih sloboda“ i zaštiti onih koji se bore za poštovanje ljudskih sloboda.

U izveštaju se iznose kritike posebno na račun Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje, ali i saveznika, kao što su Turska i Egipat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.