U trendu

Građani Rajha“- ne priznaju ni Nemačku, ni institucije

Desničarski pokret „Građani Rajha“ odgovoran je za ranjavanje četiri policajca u Bavarskoj, od kojih je jedan preminuo, piše danas „Dojče vele“, ocenjujući da ta grupa postaje sve opasnija i da ne priznaje ni Nemačku, niti institucije.

Policajci su ranjeni u sredu u akciji zaplene oružja u bavarskom gradiću Georgensgmindu, kada je 49-godišnji muškarac otvorio vatru na pripadnike policije.

Jedan policajac je preminuo, trojica su ranjena, od kojih jedan teže.

Napadač je uhapšen sa lakšim povredama.

Njegov identitet nije objavljen, ali je poznato da je pristalica pokreta „Građani Rajha“.

„Građani Rajha“ ne priznaju Saveznu Republiku Nemačku, smatraju da je ona i dalje okupirana, već samo priznaju granice iz 1937. godine, navodi DW.

U skladu sa tim ne priznaju zakone, državne službe i sudove, kao ni zvanične dokumente.

Reč je o manjim grupama i pojedincima, pre svega u Brandenburgu, Meklenburgu – Prednjoj Pomeraniji i Bavarskoj.

Oni odbijaju da državi plaćaju porez i formiraju svoja mala „državna područja“ koja nazivaju „Drugi nemački rajh“, „Slobodna država Pruska“ ili „Kneževina Germanija“.

Čak štampaju i svoje pasoše i vozačke dozvole.

Na svojim internet-stranicama najavljuju nastavak „borbe protiv Savezne Republike Nemačke“.

Nakon pucnjave na policajce u Bavarskoj, Landescajtung iz Lineburga piše: Porast spremnosti na nasilje “Građana Rajha“, iz čijih redova je već bilo više napada na državne službenike, jeste simptom za to koliko mržnja nagriza temelje naše demokratije. Parole mržnje i zastrašivanje nasiljem – to je obeležilo 1929. godinu. Mi Nemci živimo ponovo u vremenu u kojem je važno na vreme prepoznati male znakove“.

„Među “Građanima Rajha“ nisu samo bezopasni ludaci, već i oni koji ozbiljno veruju da im njihove fantazije daju monopol na upotrebu sile“, zaključuje „Zidojče cajtung“.

List ističe da „najmanje što sada može da se učini je da u svim saveznim pokrajinama budu pod prismotrom Savezne službe za zaštitu ustava“.

„Frankfurter algemajne cajtung“ konstatuje da je posebno tragično da „upravo najslobodnija, ponovo ujedinjena nemačka država koja po blagostanju i međunarodnom značaju gotovo da nema premca, ne samo da je odbačena od navodnih patriota, već je izložena i njihovom nasilju.

„Carstvo tih nasilnika je u svakom pogledu veoma ograničeno“, zaključuje „Frankfurter algemajne cajtung“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar