U trendu

Grčka kritikuje EU da nedovoljno pomaže

Grčki ministar za migracije Janis Muzalis kritikovao je danas članice EU što nisu poslale dovoljno ljudi i brodova da pomognu Atini u izbegličkoj krizi i što nisu ispunile obećanja o razmeštanju izbeglica.
Muzalis je na marginama sastanka evropskih ministara u Amsterdamu rekao novinarima da bi slanje pripadnika agencije za zaštitu spoljnih granica EU Fronteks u Makedoniju, u cilju zaustavljanja talasa migranata, bilo nezakonito.

Slanje Fronteksa na grčko-makedonsku granicu „nije dobra ideja“, rekao je Muzalis, dodajući da je Fronteks potreban u Grčkoj.

Grčka, kako je dodao, radi sve što može da svoje granice na moru zaštiti od migranata koji na grčka ostrva prepunim brodovima dolaze iz Turske, ali da ne dobija dovoljnu pomoć od članica EU.

Muzalis je podsetio da je Atina tražila 1.800 pripadnika Fronteksa, ali da je dobila samo 800.

Ministri pravde i unutrašnjih poslova EU na neformalnom sastanku pokušavaju da nadju način da uspore priliv izbeglica iz Turske u Grčku. 

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozdravio je danas predlog slovenačkog premijera Mira Cerara da sve članice Evropske unije pomognu Makedoniji u kontroli granice s Grčkom slanjem svoje policije i opreme.

Junker je naglasio da je iskustvo Slovenije u tome posebno korisno.

Evropsko zakonodavstvo ne omogućuje postavljanje osoblja u okviru operacije evropske agencije za spoljne granice Fronteks na teritoriji treće države, rekao je Junker i dodao da su u okviru predloga za uspostavljanje granične i obalske straže predložene promene koje bi to omogućile.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.