U trendu

Grčka vlada ne namerava da raspiše prevremene izbore

Grčka vlada „nema nameru“ da raspiše prevremene izbore dok se nalazi usred finalne faze pregovora sa svojim partnerima iz evrozone o novom paketu pomoći, izjavila je danas portparol grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Olga Gerovasili.

„Izbori ne bi trenutno bili korisni i vlada nema nameru da ih sada organizuje“, rekla je Gerovasili za grčku novinsku agenciju ANA i dodala: „Cilj je finalizovanje dogovora sa Evropom, povratak u normalu i postizanje stabilnosti“.

Cipras je prošle nedelje pretrpeo veliki udarac u parlamentu prilikom glasanja o prvom paketu mera štednje, koje kreditori zahtevaju u zamenu za novi paket pomoći vredan 86 milijardi evra, kad je protiv dogovora sa kreditorima glasalo oko jedne petine poslanika iz redova vladajuće Sirize, uključujući tri ministra.

Cipras je tada morao da se osloni na opoziciju kako bi progurao nepopularne reforme, a u sredu mu predstoji još jedan test, kad će se u parlamentu glasati o drugom paketu mera štednje, koje se odnose na bankarski i pravosudni sistem.

I sam Cipras je ranije izneo velike primedbe na sporazum sa kreditorima, ali je istakao da oni zvaničnoj Atini nisu dali izbora nego da pristane na njihove uslove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.