U trendu

Grčki roditelji protiv đaka migranata

Sva deca migranti su vakcinisana i nema opasnosti niti opravdanja da ne pohađaju nastavu u grčkim školama.

Ovo zvanično saopštenje Instituta za zarazne bolesti donekle je smirilo grupu roditelja koji su zahtevali da deca migranti ne idu u istu školu sa grčkom decom i čak su u znak protesta – okupirali školske prostorije.

Ovaj incident u dvema školama nedaleko od Soluna, u Oreokastru i Paleokastru, uzburkao je ovdašnju javnost, došao do suda koji istražuje postoji li u ponašanju grupe roditelja kršenje zakona o rasističkom nasilju, doveo do burne rasprave u parlamentu…

Naljutio je i premijera Ciprasa koji je poručio da „Grčka oličava solidarnost Evrope prema izbeglicama i ugroženima i da, prema tome, ponašanje roditelja nije u skladu sa zvaničnim stavovima zemlje u odnosu na migrantsku krizu”.

Na početku školske godine, udruženja roditelja u ove dve škole, uz punu podršku predsednika opštine, insistirala su da se deci izbeglicama ne dozvoli da popodne pohađaju nastavu na grčkom jeziku.

Naime,u razredima koji su u mnogim delovima Grčke otvoreni za migrantsku decu, u prvoj polovini dana oni slušaju predavanja na maternjem jeziku, a popodne se priključuju grčkim đacima.

Statistike pokazuju da od 60.200 migranata, koliko ih je trenutno u Grčkoj, polovinu čine deca među kojima je, opet, većina školskog uzrasta. Za sada je smeštajem u vrtiće i obrazovne ustanove obuhvaćen manji deo njih, ali je tendencija da im se omogući redovno školovanje sve dok se nalaze u Grčkoj.

Zato je ponašanje ogorčenih roditelja koji su okupirali školu tražeći da se migrantima zabrani pristup osnovnoj školi izazvalo negodovanje u javnosti mada su reakcije, ipak, podeljene.

Tek posle uveravanja ministra za migraciju Janisa Muzalasa sa govornice parlamenta da je 90 procenata migrantske dece vakcinisano, strasti su se malo smirile, a roditelji su pristali da popuste.

Istraga će utvrditi da li će protiv njih i  predstavnika opštinskih organa vlasti biti pokrenut krivični postupak.

Činjenica da se broj migranata iz dana u dan povećava i da ponovo na ostrva dnevno stiže više od sto novih izbeglica sve češće izaziva nezadovoljstvo lokalnog stanovništva. Kampovi na ostrvima su pretrpani, učestali su sukobi među samim migrantima, povećan je broj krađa, razbojništava…

Lokalna policija nema dovoljno snage ni za održavanje reda ali ni za ubrzani proces registracije migranata čiji status ostaje nejasan, pre svega za Grčku, koja još očekuje da će evropske zemlje preduzeti konkretne mere za pomoć.

Na Lezbosu i Hiosu, koji su najdirektnije suočeni sa migrantskim problemom i svakodnevnim prilivom novih grupa izbeglica, lokalne vlasti energično su reagovale na pokušaj vojnih struktura da vojnu bazu na ostrvu pretvore u novi, dopunski izbeglički centar.

Gradonačelnik Lezbosa Spiros Galen je zatražio od vojske da odmah obustavi radove jer je, kako je rekao, nedopustivo da se ostrvo dovede u situaciju da ima više migranata od lokalnih stanovnika.

Predstavnik oblasti Severnog Egeja Kristiana Kalogiru je u direktnom kontaktu sa ministrom za migraciju Muzalasom, kako je saopšteno, dobila uveravanja da ideja o izgradnji novih prihvatnih centara na ostrvu nikada nije zvanično odobrena.

„U pismima vladi i ministarstvima upozorio sam na neustavnost takvih pokušaja i zatražio hitan sastanak jer situacija na ostrvu postaje sve eksplozivnija”, izjavio je gradonačelnik Lezbosa agenciji ANA-MPA.

U međuvremenu, stanovnici Lezbosa i Hiosa organizuju mitinge na kojima traže od vlade da poštuje njihova prava i uzme pod kontrolu situaciju na ostvrvima.

(Jasmina Pavlović Stamenić, Politika)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.