U trendu

Grčki sajt: Erdogan u novembru pretio EU poplavom izbeglica

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je lane u novembru zapretio da će Evropu poplaviti izbeglicama ukoliko mu lideri Evropske unije ne ponude bolje uslove za pomoć u ublažavanju izbegličke krize, objavio je grčki sajt euro2day.gr.

Taj finansijski informativni sajt je juče objavio transkript nekoliko minuta napetog sastanka koji se odigrao u novembru prošle godine, a koji ukazuje na duboko međusobno nepoverenje koje je isplivalo tokom razgovora između Erdogana i dva najviša zvaničnika EU, Žan-Kloda Junkera i Donalda Tuska, preneo je Rojters.

„Mi možemo bilo kad da otvorimo vrata prema Grčkoj i Bugarskoj i možemo da ukrcamo izbeglice u autobuse…Kako ćete se nositi sa prilivom izbeglica ako ne postignemo dogovor? Hoćete li ih možda ubiti?“, rekao je Erdogan zvaničnicima EU, kako se navodi u tekstu.

Grčki sajt takođe navodi da je turski predsednik od Unije tražio iznos od šest milijardi evra u naredne dve godine. Kad je Junker rekao da nudi samo polovinu tog iznosa, Erdogan je navodno rekao da Turskoj ionako nije potreban novac Evropske unije.

Junker i Tusk su pokušali da obezbede pomoć zvanične Ankare u ograničenju priliva sirijskih izbeglica i migranata u Evropu. Više od milion Sirijaca stiglo je lani u EU, uglavnom prelazeći uski morski prolaz između Turske i članice Unije Grčke.

Na kraju je dogovoreno da će EU dati Turskoj tri milijarde evra za pomoć izbeglicama, kao i da će se ubrzati pregovori o članstvu Turske u Uniji i o uvođenju bezviznog režima, u zamenu za pomoć Ankare u ograničenju priliva izbeglica.

Tokom burnog razgovora, Erdogan je često prekidao Junkera i Tuska i optuživao je EU da vara Tursku, dok je samog Junkera optužio da ga ne poštuje, može se pročitati u transkriptu.

U tekstu se navodi da je Erdogan rekao Junkeru, bivšem premijeru Luksemburga, da iskaže više poštovanja Turskoj, koja ima 80 miliona stanovnika. „Luksemburg je kao jedan manji grad u Turskoj“, navodno je rekao turski predsednik.

Kancelarije Evropskog saveta, čiji je predsednik Tusk, i Evropske komisije, na čelu sa Junkerom, nisu želeli ni da potvrde ni negiraju autentičnost dokumenta koji je objavio grčki sajt, a Erdoganova kancelarija nije želela da komentariše.

Grčki sajt ne navodi gde ni kad se odigrao sastanak, ali se čini da je to bilo 16. novembra u turskom letovalištu Antaliji, gde su se Erdogan, Junker i Tusk sastali nakon samita G20, koji je održan u istom gradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.