U trendu

Grčkoj rok do 12. maja da registruje migrante

Evropska unija će Grčkoj dati rok do 12. maja da uredno registruje sve migrante i izbeglice, ili će se Atina suočiti sa daljim kontrolama na granicama u Evropi.

Ovo je izjavio evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

„Grčka će imati rok do maja da zaštiti svoje spoljne granice“, rekao je nemačkom listu „Velt“ komesar Avramopulos, bivši ministar u grčkoj vladi.

Kako je dodao, Evropska komisija će proceniti situaciju 12. maja, preneo je Rojters.

„Ukoliko procenimo da rezultati nisu uspešni, nećemo oklevati da postavimo zahteve za produženje kontrola granica u Evropi“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, cilj je do novembra ukinuti sve kontrole na granicama koje su uvedene kao rezultat migracione krize okviru Šengen zone.

Evropska komisija planira i da polovinom marta iznese početne planove za reformu Dablinskih propisa, prema kojima zahtev za azil mora biti podnet u zemlji u koju tražilac prvo uđe.

„Držimo se planova o mehanizmu za trajnu raspodelu izbeglica. To će biti povezano sa planovima o reformi Dablinskih propisa. Pored toga, predstavićemo i planove o usklađivanju azilskih standarda u Evropi“, rekao je Avramopulos.

Grčka je glavna kapija za gotovo milion migranata i izbeglica koji su prešli Egejsko more iz Turske tokom prošle godine na putu ka bogatijoj severozapadnoj Evropi, podseća britanska agencija.

Toliki priliv podstakao je Austriju i druge zemlje duž balkanskog migrantskog koridora da uvedu ograničenja ulazaka na svojim granicama, što znači da je najmanje 30.000 ljudi koji beže od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku sada zaglavljeno u Grčkoj.

Istovremeno, neke države članice EU u istočnoj Evropi protive se obaveznim kvotama za raspodelu migranata po zemljama 28-članog bloka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.