U trendu

Grupa 7 usvojila plan za borbu protiv ekstremističkog nasilja

Lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta (G7) objavili su danas akcioni plan za borbu protiv ekstremističkog nasilja da bi pomogli da se zatvore „kritične rupe“ u operativnom kapacitetu i medjunarodnoj saradnji.

Plan predvidja i veću razmenu informacija izmedju članica G7 i Interpola, saopšteno je na kraju samita koji je danas završen u Iseu, u Japanu.

Učesnice samita su podržale rezolucije Ujedinjenih nacija koje se odnose na borbu protiv nasilnog ekstremizma.

Lideri su usvojili i planove za poboljšanje bezbednosti na granicama i u vazdušnom saobraćaju, kao i za sprečavanje finansiranja nasilnog ekstremizma, uključujući i sprečavanje trgovine antikvitetima i drugih umetničkih dela kojima se takodje finansiraju ekstremisti.

U saopštenju se navodi da postoje rupe u postojećim operativnim kapacitetima i saradnji i ističe se potreba da se odgovori na nasilni ekstremizam.

Tokom dvodnevnog samita, lideri SAD, Velike Britanije, Francuske, Japana, Italije, Kanade i Nemačke razgovarali su o brojnim pitanjima, uključujući geopolitičke sukobe, terorizam i pitanje izbeglica, ali je glavni fokus bio na oporavku svetske ekonomije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.