U trendu

Gulen traži od Vašingtona da odbaci zahtev Turske

Propovednik Fetulah Gulen, suparnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, pozvao je SAD da odbaci zahtev Turske za njegovo izručenje.

Ankara Gulena koji živi u izgnanstvu u SAD od 1999, smatra podstrekačem neuspelog puča u Turskoj.

U saopštenju Gulen je ocenio kao „smešne“ izjave turskog predsednika Erdogana i premijera Binalija Jildirima da je on organizator pokušaja vojnog državnog udara u Turskoj.

„Erdogan je još jednom pokazao danas da je spreman na sve da učvrsti svoju vlast i progoni one koji ga kritikuju“, napisao je Gulen koji živi u američkoj državi Pensilvanija.

Erdogan je juče nastavio sa čistkama i otpustio ili suspendovao brojne ljude u obrazovanju i u medijima koje smatra bliskim Gulenu, posle vojske, policije i pravosudja.

„Pozivam američku vladu da odbaci sve napore čiji je cilj da se zloupotrebi procedura izručenja da bi se sprovodile političke vendete. Smešno je, neodgovorno i netačno nagoveštavati da ja imam bilo kakvu vezu sa tim užasnim propalim državnim udarom“, napisao je Gulen.

On je već ranije negirao da ima bilo kakvu vezu sa pučom u Turskoj.

Fetulah Gulen je duhovni vodja pokreta Hizmet koji zagovara umereni islam u više desetina zemalja, a koji vlasti u Ankari smatraju terorističkim pokretom.

Turski premijer je juče rekao u Parlamentu da je njegova vlada poslala u SAD-u četiri dosjea i tražila izručenje Gulena.

„Nemojte više da štitite tog izdajicu, glavnog teroristu“, rekao je Jildirim u turskom parlamentu.

Bela kuća je saopštila da je predsednik SAD Barak Obama juče razgovarao o turskom zahtevu za izručenje s Erdoganom, i da je tom prilikom ponudio pomoć Vašingtona u istrazi oko neuspelog puča.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da se dokumenti koje je Ankara poslala razmatraju u svetlu sporazuma o ekstradiciji koji postoji tri decenije izmedju Turske i SAD. On je rekao da Gulen uživa zaštitu po zakonu.

Državni sekretar SAD Džon Keri rekao je u ponedeljak da izručenje Gulena nije moguće bez dokaza koje su turske vlasti dužne da daju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar