U trendu

Haos na ulicama Pariza: Sukobi policije i taksista zbog Uber usluge

Policija u Parizu bacila je suzavac na taksiste koji zapalili vatru na glavnom autoputu. Taksisti protestuju zbog, kako kažu, nelojalne konkurencije usluge Uber.

U štrajku učestvuju i kontrolori vazdušnog saobraćaja, prosvetni radnici i zaposleni u drugim javnim službama zbog uslova rada.

Taksisti su, u znak protesta zbog uslova rada i, kako smatraju, nepravedne konkurencije američke kompanije Uber, ometali saobraćaj, a jedan vozač je povređen kada je pokušao da blokira ulaz u autobus na aerodromu.

Stotine francuskih taksista, uz podršku nekoliko kolega iz Belgije i Španije, blokiralo je veliku raskrsnicu koja vodi u zapadni deo Pariza, poremetivši saobraćaj u okolnim avenijama.

Na pariskim aerodromima otkazan je svaki peti let, a moguće je još odlaganja zbog štrajka kontrolora leta.

Deo prosvetnih radnika i drugih zaposlenih u javnim služba stupili su u štrajk zbog, imedju ostalog, pitanja plata, obrazovnih reformi i uslova rada.

Francuski taksisti smatraju da servis Uber šteti „profesionalcima koji plaćaju porez, koji poštuju pravila“, dok „američki kauboji žele da unište“ francuski sistem „na koji su svi prikačeni“, kazao je jedan od taksista koji se pridružio protestu u Marseju.

Vatrogasci su jutros ugasili vatre koje su taksisti zapalili tokom noći, a policija je upotrebila suzavac protiv jedne grupe demonstranta.

Uber je svojim korisnicima poslao poruku s upozorenjem na moguće nasilje tokom protesta, navodeći da je clij protesta da se „izvrši pritisak na vladu da ograniči konkurenciju“.

Taksisti su pokušali marš od metro stanice Port Majo raskrsnice na osam traka obilaznice ali ih je policija suzbila suzavcem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar