U trendu

Haos u Indiji zbog zamene starih novčanica

Milioni Indijaca danas očajnički pokušaju da zamene stare novčanice koje su postale bezvredne posle vladine odluke o prestanku korišćenja krupnih novčanica od 500 i 1.000 rupija.

Ispred menjačnica širom zemlje formirani su kilometarski redovi, a često dolazi do nasilnih incidenata i nereda, navodi agencija AP.

Do nereda je došlo i u prestonici Nju Delhiju, nakon što je banka ATM ostala bez novčanica za zamenu. Incidenti su se dogodili u još dve banke kad je nekoliko hiljada ljudi potrčalo prema šalterima.

Obezbedjenje je rasporedjeno u nekim bankama i najprometnijim delovima grada. Pripadnici bezbednosnih snaga poručuju očajnim ljudima da ostanu mirni.

Situaciju dodatno komplikuje nestanak novčanica za zamenu u pojedinim bankama, nakon čega dolazi do nereda i nasilja. Besna masa razbila je izloge na nekoliko banaka i menjačnica nakon obaveštenja da nema više novca.

Policija u Nju Delhiju saopštila je da je primila više od 3.000 poziva zbog nereda i tuče na javnim mestima.

Vlada u Nju Delhiju juče je donela iznenadnu odluku o povlačenju novčanica od 500 i 1.000 rupija, u nastojanju da smanji korupciju i utaju poreza.

Ogorčeni gradjani navode da su besni zbog iznenadne odluke koja je dovela milione Indijaca u neprilike.

Više od 200.000 bankomata u zemlji nije rekonfigurisano za podizanje novih novčanice od 2.000 rupija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar