U trendu

Hapšenja zbog pomaganja Islamskoj državi

Desetoro osoba, među kojima je pet Italijana, četiri Albanca i jedan Kanađanin, uhapšeni su zbog sumnje da su pomagali ekstremističkoj organizaciji Islamska država (IS), saopštila je italijanska policija.

U zajedničkoj operaciji Italije i Albanije, osumnjičeni su uhapšeni u tri italijanska grada i na neimenovanoj lokaciji u Albaniji, a u izjavi policije stoji i da su neki od njih osumnjičeni pomagali italijanskim islamistima da stignu do Sirije kako bi se borili na strani IS, preneo je Rojters.

Uhapšeni su osumnjičeni da su prekršili italijanske anti-terorističke zakone, uključujući i onaj koji zabranjuje organizovanje putovanja u ciljnu pomaganja stranim terorističkim grupama.

Među uhapšenima su Italijani koji su preuzeli islam i Albanci koji žive u Italiji.

Istraga je počela nakon što je policija otkrila da je jedna Italijanka koja je presla u muslimansku veru, otisla u Siriju sa svojim suprugom kako bi se pridružila IS.

Potrage i hapšenja su sprovedeni u severnim gradovima Milanu i Bergamu i u toskanskom gradu Grozetu, gde su živele i porodice uhapšenih Albanaca.

Iz izjave nije jasno koja je uloga kanadskog državljana.

U odvojenoj operaciji u Rimu, policija je rekla da je uhapsila dve osobe iz severne Afrike za koje se sumnja da stoje iza islamističkog veb sajta preko kojeg su podsticali posetioce sajta da planiraju napade u Italiji i u zemljama Magreba u Severnoj Africi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.