U trendu

Haški sud napreduje ka okončanju rada

Novoizabrani predsednik Haškog tribunala Karmel Adjijus izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da će do kraja godine biti izrečene presude u žalbenim postupcima u predmetima Stanišić i Simatović i Butare, a da će prvostepeni postupci u predmetima Karadžić i Šešelj biti završeni krajem marta 2016.

Adjijus je rekao da se prvostepeni postupak u predmetu Mladić, kao i žalbeni postupci u predmetima Stanišić i Župljanin i Prlić i drugi odvijaju prema planu, dok je prvostepeni postupak u predmetu Hadžić obustavljen na tri meseca zbog zdravstvenog stanja optuženog.

„Zadovoljstvo mi je da izvestim da je Medjunarodni sud nastavio da ostvaruje napredak ka okončanju svog rada“, rekao je Adjijus koji je 17. novembra od Teodora Merona preuzeo dužnost predsednika Tribunala u Hagu.

On je rekao da je Haški tribunal „ostvaruje značajan napredak uprkos aktuelnim izazovima s kojima je suočen“.

„Ovaj napredak je, nažalost, pretrpeo izvesna odlaganja i u predmetu Karadžić i u predmetu Šešelj i ovi prvostepeni postupci neće biti okončani do kraja 2015. kako je ranije bilo predvidjeno“, rekao je Adjijus na sednici Saveta bezbednosti na kojem se razmatra šestomesečni izveštaj o radu suda.

Adjijus je rekao da se Haški tribunal suočava s ozbiljnim izazovima, medju kojima su odlazak zaposlenih i moral osoblja, dodavši da se ta pitanja moraju rešiti da bi sud ispunio cilj  da se zatvori 2017. godine.

„Medjunarodni sud se nalazi u prvim redovima borbe protiv nekažnjivosti za medjunarodne zločine i nastavlja da služi kao simbol privrženosti medjunarodne zajednice da obezbedi pozivanje na odgovornost za teška zlodela poput onih počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije i hvale vrednom cilju da spreči ponavljanje takvih zločina u budućnosti“, rekao je Adjijus.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.