U trendu

Havana tuguje zbog Kastrove smrti, u Majamiju veliko slavlje (foto, video)

Dugogodišnji kubanski lider Fidel Kastro umro je u petak u 90. godini, a njegova je smrt izazvala razne reakcije – tugu u Havani i slavlje u Majamiju.

U zelenoj vojnoj uniformi, kubanski predsednik Raul Kastro pojavio se na državnoj televiziji kako bi objavio bratovu smrt.

„Večeras u 22.29 umro je vođa kubanske revolucije Fidel Kastro Ruz“, kazao je ne navodeći uzrok smrti. „Idemo dalje, u pobedu!“, dodao je.

https://www.youtube.com/watch?v=2bZd7c7bmHA

Građani Havane na ulicama su sa tugom reagovali na vesti o Kastrovoj smrti, dok su se u Majamiju, gde žive mnogi Kubanci koji su tamo našli azil od komunističke vladavine, neki veselili trubeći iz automobila i lupajući loncima i poklopcima, prema izveštajima sa društvenih mreža, prenosi Rojters.

„Vrlo sam potresen. Šta god rekli, on je javna osoba koju je poštovao i voleo ceo svet“, rekao je havanski student Sarijel Valdespino.

Kastrovo telo biće kremirano, prema njegovoj želji. Njegov brat je rekao da će pojedinosti o kremaciji biti objavljene kasnije u subotu.

„Tugujem zbog smrti Fidela Kastra, vođe kubanske revolucije i nezaobilaznim simbolom 20. veka“, napisao je meksički predsednik Enrike Penja Nieto na Tviteru.

Iako je Raul Kastro poštovao svog starijeg brata, on je promenio Kubu nakon što je preuzeo vlast, uveo gospodarske reforme i dogovorio se sa SAD-om o ponovnoj uspostavi diplomatskih veza i okončanju neprijateljstva.

U svojim zadnjim godinama, Fidel nije više držao mesto vođe. Pisao je komentare u novinama o svetskim događajima i povremeno se sastajao sa stranim čelnicima ali živeo je u poluizolaciji. Njegova smrt – koja bi nekad mogla da dovede u pitanje kubansku budućnost – verovatno neće izazvati krizu jer 85-godišnji Raul čvrsto drži vlast.

Raul Castro obećao je odstupanje kada mu se završi mandat 2018. a Komunistička partija je primila mlađe vođe u svoj ‘politbiro’, uključujući 56-godišnjeg Migela Dijaza-Kanela, prvog potpredsednika i najverovatnijeg Raulovog naslednika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar