U trendu

Hilari Klinton blizu osvajanja predsedničke nominacije, Tramp ojačao položaj

Skoro nezaustavljiv favorit za predsedničku kandidataru demokrata Hilari Klinton i vodeći u trci za kandidata republikanaca Donald Tramp pobedama na stranačkim izborima u državi Njujork sve su bliže dobijanju dovoljne podrške za predsedničku nominaciju svojih stranaka.

Klinton je sada osvojila 81 odsto delegata potrebnih da dobije predsedničku nominaciju demokrata, što joj je izmaklo pre osam godina, i može da izgubi svaku preostalu trku a da ipak bude pobednica. Njena ubedljiva pobeda na partijskim izborima u Njujorku u utorak dovela je u pitanje opstanak rivalske kampanje Bernija Sandersa kome su opcije da je prestigne vrlo ograničene.

Klintonkina pobeda u Njujorku, državi čija je senatorka bila osam godina, zaustavila je nedavni niz Sandersovih pobeda i stavila je u jaku poziciju za trke u preostalim državama. Ona može sve te trke da izgubi i svejedno da osvoji nominaciju. Sandersovi savetnici, medjutim, nisu pokazali znake odustajanja pre konvencije demokrata u Filadelfiji.

Kod republikanaca je Tramp ojačao posle uspeha u Njujorku, ali njegova krajnja pobeda, odnosno osvajanje dovoljne podrške za republikansku predsedničku nominaciju, još nije sasvim izvesna.

Tramp pokušava da osvoji dovoljan broj delegata kroz stranačke izbore po državama i da izbegne da se to rešava na konvenciji stranke u Klivlendu u julu. Ubedljiva pobeda u rodnom Njujorku povećala je šanse da osvoji potrebnih 1.237 delegata, ali je potrebno da pokaže dobar rezultat u narednim stranačkim izborima u Pensilvaniji, Merilendu, Konektikatu, Roud Ajlendu i Delaveru u utorak i na važnoj trci u državi Kaliforniji 7. juna.

Tramp je još daleko od apsolutne većine potrebne da dobije nominaciju od 1.237 delegata. On je osvojio oko 840, a ostaje još oko 670 delegata da se osvoje u preostalih 15 partijskih izbora po državama, i nisu svi vezani za glasanje glasača.

Njegov glavni rival, senator iz Teksasa, Ted Kruz matematički ne može da osvoji dovoljno glasova da dobije nominaciju kroz glasanje po državama ali vidi mogućnost da od Trampa uzme glasove delegata na konvenciji stranke u julu.

Tramp se žalio da je komplikovan proces za dobijanje predsedničke nominacije svoje stranke od američke države do države „namešten“ protiv njega.

S republikanske strane i Tramp i Kruz pozivaju republikance da se ujedine i podrže njihovu kampanju, ali mnoge partijske vodje su neodlučne. Neki vide Trampa kao pretnju samom opstanku Republikanske partije a drugi strahuju da bi se partija urušila sve jedno ako bi Kruz uspeo da pretekne Trampa kroz komplikovano glasanje delegata na konvenciji u Klivlendu.

Treći potencijalni kandidat za predsedničku nominaciju republikanaca guverner Ohaja Džon Kejsik, osvojio je tri delegata na glasanju u Njujorku, ali je do sada na stranačkim izborima po državama pobedio samo u jednoj državi, njegovom rodnom Ohaju.

Republikanski delegati će najverovatnije odlučivati na konvenciji ko će biti njihov predsednički kandidat. Kandidat se postaje na osnovu osvojenih glasova glasača, ali ne samo tako, i Tramp strahuje da će ga republikanska stranka sprečiti da dobije nominaciju na konvenciji u Klivlendu ako bude vodio s brojem osvojenih delegata ali ne bude imao i potrebnu većinu. U slučaju da se to desi, onda se primenjuje komplikovan sistem više krugova glasanja na samoj konvenciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.