U trendu

Hilari Klinton obećala sigurnu ruku u opasnom svetu

Hilari Klinton prihvatila je „sa poniznošću i odlučnošću“ predsedničku nominaciju svoje Demokratske stranke i postala prva žena koja je prihvatila nominaciju jedne vodeće stranke u političkoj istoriji Amerike.

„Sa poniznošću, odlučnošću i neograničenom veru u obećanju Amerike prihvatam vašu nominaciju za predsedništvo SAD“, rekla je bivša prva dama poslednjeg dana demokratske konvencije u Filadelfiji uz gromoglasni aplauz prepune dvorane.

Ona je obećala Amerikancima da će ih voditi sigurnom rukom i dala uveravanja da će biti predsednica demokrata, republikanaca i nezavisnih i na samom početku obratila se pristalicama svog rivala u unutarpartijskim primarnim izborima Bernija Sandersa.

„Želim da se zahvalim Berniju Sandersu, i vi koji ste ga podržavali ovde i širom zemlje, želim da znate da sam vas čula“, rekla je ona.

Klinton je govorila delegatima na poslednjem danu Demokratske nacionalne konvencije u Filadelfiji, ali njen pravi auditorijum su bili milioni glasača koji su gledali prenos konvencije kod kuće, mnogi od kojih pozdravljaju njeno iskustvo bivše državne sekretarke, senatorke i prve dame, ali preispituju njen karakter.

Kratko se osvrnula i na te brige. 

„Shvatam da neki ljudi ne znaju šta da misle o meni“, kazala je ona ali je prvobitno bila usmerena da uveri Amerikance da ne budu zavedeni neodredjenim obećanjima njenog republikanskog rivala Donalda Trampa o vraćanju ekonomske bezbednosti i odvraćanju pretnji iz inostranstva, koji sebe predstavlja kao spasioca.

„Iznad svega ne verujte kad neko kaže, ‘Ja sam jedini koji može to da uradi’. To su bile reči Donalda Trampa u Klivlendu, i to treba da nas zabrine“, rekla je bivša državna sekretarka SAD.

Tramp, kako je dodala, želi da se Amerikanci plaše budućnosti da se plaše jedni drugih.

„Ali mi se ne plašimo, suočićemo se s izazovima kao što smo to uvek činili. Nećemo graditi zid, umesto toga gradićemo privredu u kojoj svi oni koji žele dobro plaćen posao mogu da ga nadju“, nastavila je.

Osvrula se i na to što je prva žena predsednički kandidat jedne velike stranke i rekla da je srećna za „bake i unuke i one izmedju“ zbog toga što je predjena ta barijera.

„Srećna sam i za dečake i muškarce takodje, jer kada jedna ograda padne za nekog u Americi, to otvara prostor za sve“, rekla je ona. 

Na konvenciji je govorila i njena ćerka Čelsi Klinton, koja je oslikala intimni portret svoje majke i predstavila je kao „svog heroja“

„Moja divna, promišljena i duhovita majka. Uvek je bila tu za mene“, rekla je Čelsi Klinton.

Sada i zvanično kao demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton ima tri meseca da uveri Amerikace da Tram nije sposoban za Belu kuću i da prevazidje vezu koju on ima sa nekim gasačima na način na koji ona nema.

Na kraju večeri pridružio joj se njen kandidat za potpredsednika senator Virdžinije Tim Kejn, koji je u sredu govorio na konvenciji.

U areni je tada eksplodirao vatromet, crveni, beli i plavi baloni padali su po sali.

Klinton i Kejn traže na izborima podršku iste koalicije glasača koji su doveli Baraka Obamu u Belu kuću- Afroamerikance, hispanoamerikance, žene i mlade ljude. Različitost govornika na četvorodnevnoj konvenciji istakla je taj cilj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar