U trendu

Hilari Klinton osvojila dva miliona glasova više od Trampa

Kandidatkinja demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton osvojila je dva miliona glasova više od novoizabranog predsednika Donalda Trampa na predsedničkim izborima održanim 8. novembra.

Prednost Klintonove porasla je na 1,5 odsto, ali to ne utiče na ishod izbora, navodi se u analizi „Kuk politikal reporta“ (Cook Political Report).

Kako se navodi u izveštaju, za Hilari Klinton je glasalo 64.227.372, dok je za Trampa glasalo 62.212.752 birača.

Donald Tramp je osvojio 290 elektorskih glasova, u odnosu na 232 koliko je osvojila kandidatkinja demokrata, koja je priznala poraz. Za pobedu na izborima bilo je potrebno 270 elektorskih glasova, podseća francuska agencija AFP.

Na predsedničkim izborima u SAD 2000. godine demokratski kandidat Al Gor izgubio je izbore od republikanca Džordža V. Buša, iako je osvojio 544.000 glasova više.

Kako navodi britanski list „Independent“, dok republikanac provodi dane u Tramp tornju u Njujorku sastavljajući svoju vladu, prednost njegove rivalke na izborima nastavlja da raste.

Amerikanci biraju predsednika indirektno, sistemom koji se zove izborni koledž (Electoral College) i koji je definisan već u drugom članu američkog Ustava. Kada američki gradjanin glasa, on poručuje predstavnicima svoje savezne države ili elektorima za koga treba da glasaju. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.