U trendu

Hilari nema istoriju odnosa sa Srbijom

Predavač Škole za napredne međunarodne studije američkog Univerziteta Džons Hopkins kazao je danas za Tanjug da kandidatkinja demokrata za predsednicu SAD Hilari Klinton nema lično istoriju odnosa sa Srbijom, ali tu istoriju ima njen suprug Bil Klinton, kao i njene savetnice Medlin Olbrajt i Viktorija Nuland.

„Amerika svakako nema interesa da održava u životu svađe od pre 15 ili 20 godina. Amerika bi želela da Srbija zaboravi neke od loših stvari koje su se desile i bila bi oduševljena boljom integracijom Srbije u Evropi i na Balkanu, ali ne mogu da pričam ništa određenije o tome jer je to pre svega evropski proces, a ne američki“, naveo je Unger uoči panela na kojem govori tokom drugog dana Desetog regionalnog seminara politikologa na Kopaoniku posvećenog predsedničkim izborima u SAD zakazanim za utorak, 8. novembra.

On je dodao da o odnosu koji bi republikanski kandidat Donald Tramp imao prema Srbiji u slučcaju pobede, ne bi znao šta da kaže osim da „Tramp smatra da je Slovenija super, odnosno da su slovenačke žene super“.

Unger je ocenio da je ova predizborna kampanja bila „najneobičnija koju je video u poslednjih 40 godina“ i da će ovo biti glasanje protiv, a ne za u slučaju oba kandidata.

„Delom je to zbog nepopularnosti oba kandidata, više se radilo o rušenju takmaca, nego o izgradnji nade u ono što bi mogli da učine. Kao što smo videli tokom sezone unutarstranačkih izbora, glasači su tražili promenu, Tramp je promena, ali je nepredvidiva promena, a Hilari je simbol statusa kvo i mislim da je to vodilo tok kampanje“, rekao je Unger, koji je kazao i da u ovom trenutku trka za Belu kuću „izgleda veoma tesno“.

On je naveo i da „se desio i ovaj čudni razvoj događaja vezanih za istragu FBI i ostalo, koji su svakako povukli dosta glasova“.

„Izgledalo je da ona (Klintonova) imala sigurno vođstvo, sada ne možemo da predvidimo“, kazao je Unger.

Na pitanje da li će i predsednikovanje biti jednako dramatično kao i kampanje dvoje kandidata, Unger je kaže da „neće biti srećno“.

„Neće biti srećno ni za pobednika ni za ljude koji su glasali za njih, jer je bilo očekivanja koja nisu bila realna i kada se radi o onome što su oba kandidata obećavala i o tome da li će oni uspeti da im to pređe u Kongresu“, ocenio je Unger.

Trodnevni seminar na Kopaoniku organizuju Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) i Fakultet političkih nauka(FPN) Univerziteta u Beogradu, uz podsršku Ambasade SAD u Srbiji i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.