U trendu

Hilarin plan za Siriju vodi do Trećeg svetskog rata

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je danas da bi plan Hilari Klinton za Siriju „doveo do Trećeg svetskog rata“ zbog potencijala za konflikt sa vojnim snagama Rusije koja raspolaže nuklearnim oružjem.

Tramp je u intervjuu za Rojters rekao da je poražavanje Islamske države veći prioritet nego da se ubedi sirijski predsednik Bašar al Asad da se povuče, umanjujući na taj način značaj cilja koji američka politika već dugo ima.

Tramp je kazao da bi Klintonova mogla uvući SAD u svetski rat svojim agresivnijim stavom prema rešavanju konflikta u Siriji.

Klinton je pozvala na uspostavljanje zona zabranjenog leta i „bezbednih zona“ na terenu kako bi zaštitila one koji nisu uključeni u borbe, podsetio je Rojters.

Neki analitičari strahuju da bi zaštita tih zona mogla dovesti SAD u direktan konflikt sa ruskim avionima lovcima, navodi britanska agencija.

„Ono što bi trebalo da uradimo je da se fokusiramo na IS. Ne bi trebalo da se fokusiramo na Siriju“, kazao je Tramp.

„Završićemo u Trećem svetskom ratu zbog Sirije ako budemo slušali Hilari Klinton“, dodao je Tramp.

On je ocenio da je Asad sada mnogo snažniji nego što je bio pre tri godine. On je dodao da je manje važno naterati ga da ode sa funkcije od toga da se porazi IS.

Tramp se, između ostalog, zapitao i kako će Klintonova pregovarati sa ruskim liderom Vladimirom Putinom nakon što ga je demonizovala.

On je takođe okrivio predsednika Baraka Obamu za pogoršanje odnosa sa Filipinima dok je na vlasti u toj zemlji novi predsednik Rodrigo Duterte.

Tramp se požalio i na odsustvo jedinstva Republikanaca koji bi stali iza njegove kandidature i kazao da bi lako pobedio na izborima kada bi ga lideri te partije podržali.

„Da imamo jedinstvo u stranci, ne bismo mogli da izgubimo ove izbore od Hilari Klinton“, rekao je Tramp.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar