U trendu

Hiljade civila opkoljene u Minbeju

Desetine hiljada civila odsečene su od sveta u sirijskom gradu Minbeju, jednom od uporišta džihadista Islamske države koje se nalazi pod totalnom opsadom snaga medjunarodne vojne koalicije pod komandom SAD, saopštila je danas sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

„Avijacija medjunarodne vojne koalicije konstantno bombarduje Minbej, a desetine hiljada tamošnjih civila ne mogu da izadju iz grada jer su svi putevi oko njega presečeni“, potvrdio je agenciji Frans pres direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Arapsko-kurdske Demokratske snage Sirije od petka su rasporedjene oko Minbeja i onemogućavaju džihadistima Islamske države pristup glavnoj tački snabdevanja na granici Sirije i Turske.

Predstavnik koalicije pod komandom SAD Bret Mekgurk rekao je da su islamisti „potpuno opkoljeni“ u Minbeju koji je, prema njegovim rečima, najvažnija baza Islamske države ka Evropi.

U samom gradu koji je od 2014. u rukama džihadista, više od 200.000 civila živi u stalnom strahu od bombardovanja, a mnogi stanovnici su pre opsade izbegli u bezbednije zone, rekao je Rahman, pozivajući se na lokalne izvore.

Ofanziva na Minbej počela je 31. maja i otada je u žestokim borbama poginulo najmanje 218 ljudi – 159 džihadista, 22 vojnika Demokratskih snaga Sirije i 37 civila, naveo je Rahman.

Poslednjih nekoliko nedelja, koalicija pod komandom SAD, ali i snage lojalne predsedniku Bašaru el Asadu koje podržava ruska avijacija, izvode ofanzivne operacije protiv Islamske države na nekoliko frontova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.