U trendu

Hiljade Erdoganovih pristalica na ulicama slave neuspeh puča

Nekoliko hiljada pristalica Tajipa Redžepa Erdogana okupilo se večeras u Istanbulu u znak podrške turskom predsedniku posle neuspelog vojnog udara grupe turskih vojnika, javio je Frans pres.

Erdogan je kratko pozdravio svoje pristalice koje su mahale državnim zastavama, prenela je turska televizija.

Atmosfera na skupu je opuštena u kvartu Kisikli, na azijskoj strani Istanbula, gde Erdogan ima kuću jer je tamo bio gradonačelnik.

Skup podrške organizovan je i u Ankari gde su se Erdoganove pristalice okupile ispred parlamenta ali u manjem broju nego u Istanbulu.

Erodgan je putem Tvitera zatražio od sugradjana da „nastave da budu gospodari ulica… jer je novo nasilje uvek moguće“ posle neuspelog puča u kojem je u noći izmedju petka i subote poginulo 265 ljudi.

Ta poruka turskog predsednika je primljena, te je okupljenih bilo i na Trgu Taksim u Istanbulu, gde su pre nekoliko godina izbili nemiri tokom protesta protiv tuskih vlasti, a prtošle noći je tu bilo poprište jednog od sukoba vojnih pobunjenika i policije, verne Erdganu.

Duž poznate ulice Istiklal večeras su šetali gradjani noseći turske zastave i uzvikujući „Alahu Akbar!“. Na čelu kolone su bili mladi ljudi koji su se držali za ruke, a za njima čitave porodice.

Kolone automobile su takodje prolazile s turskim zastavama i pesmom.

„Srećan sam. Volim Tursku“, rekao je sedmogodišnji Ahmet, dok je 18-godišnja Fatma rekla da Turci danas slave slobodu i demokratiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Napišite komentar