U trendu

Hiljade građana na ulicama Hongkonga

Iako je hiljade demonstranata izašlo danas na ulice Hongkonga kako bi ponovo pozvali na primenu demokratije u finansijskom centru Azije, broj učesnika protesta vidljivo se smanjio u odnosu na prethodne godine, navodi AP.

Manji broj učesnika protesta ukazuje na smanjenje entuzijazma javnosti za ulične proteste, kao i na nesiguran pravac daljeg delovanja gradskog pokreta za demokratiju nakon što su prošlog meseca postignuti neposredni ciljevi o zaustvaljanju vladinog ograničenog plana izbora, ocenjuje američka agencija.

Organizatori su ranije danas najavili da očekuju desetine hiljada građana na protestu dok su lokalni mediji preneli da će oko 3.000 policajaca biti na licu mesta.

Protest se održava na državni praznik, kojim se obeležava dan kada su Britanci predali Kinezima Hong Kong 1997. godine.

Prošlu godinu obeležio je niz protesta građana zbog političkih reformi, podseća AP dodajući da je pre sedam meseci završen studenski protest tokom kojeg su demonstranti na 79 dana blokirali ulice u najvažnijim delovima grada zahtevajući da izbori za gradonačelnika tog grada budu slobodni.

Kako ocenjuje ta agencija, današnji protesti obeležavaju početak novog, nesigurnog poglavlja u razvoju gradske demokratije, zaustavljene nakon što poslanici u Hong Kongu nisu podržali vladin nacrt za izbore u junu.

Plan je predviđao da Peking ima kontrolu nad izborom kandidata što su aktivisti kritikovali kao „lažnu demokratiju“ i izdaju obećanja kominističkih lidera da će obezbediti univerzalno pravo glasa u gradu.

Zvaničnici Pekinga i Hongkonga saopštili su da će se budući lideri i dalje birati na veću, koje je većinom sastavljeno od elite naklonjene Pekingu, kao i da će se usredsrediti više na ekonomske probleme nego na ponovno pokretanje procesa političkih reformi.

Uoči današnjih demonstracija, grupa građana okupila se ispred mesta gde se održava ceremonija jutarnjeg podizanja zastave, kojoj su prisustvovali zvaničnici Hongkonga i Pekinga.

Demonstranti su spalili zastavu Hongkonga, kao i sliku lidera Hongkonga Leung Čun Jinga, kojeg podržava Peking, pozvajući ga da podnese ostavku.

Hong Kong, bivša britanska kolonija, vratio se pod kinesku vlast 1. jula 1997., ali mu je dozvoljeno da zadrži sopstveni finansijski i pravni sistem, kao i prava i slobode građana, poput slobode govora i okupljanja.

Državni praznik postao je tradicionalan način da građani protestom iskažu nezadovoljstvo zbog vladine politike i pozovu na potpunu demokratiju.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.