U trendu

Hiljade u Pragu i Varšavi za Tvrdjavu Evropa

Na ulice VarÅ¡ave, Praga, Brna i Bratislave izaÅ¡le su danas hiljade demonstranata protiv islamizacije Evrope, uz skandiradnje, „Poljska Poljacima“, „ČeÅ¡ka Česima“, „Nećemo multi kulti“, pod transparentima sa precrtanom dÅŸamijom i bradatim dÅŸinom iz Aladinove lampe na demonstracije koje nemačka PEGIDA organizuje u 25 gradova Å¡irom starog kontinenta.

Istovremeno su stotine Praşana i Varšavljana krenule u pohod centrom da pokaşu da Evropa ipak nije kontinent mrşnje, straha i netolerancije, policije razdvajaju obe grupe kordonima a u Pragu je policija morala da interveniše kada je pohod protivnika islamofobije Za Evropu bez straha i mrşnje napala grupa od 20 nacionalista kamenicama, flašama i petardama.

Glavni miting češkog radikalnog Bloka protiv islama okupio je popodne oko 4.000 ljudi na trgu ispred predsedničkog zamka Hradčani, zato što na češkog predsednika Miloša Zemana Blok protiv islama gleda kao na svog zaštitnika otkako se predsednik na godišnjicu plišane revolucije 17. novembra pojavio umesto na drşavnim ceremonijama upravo na mitingu Bloka protiv islama.

„Mi smo ovde kod kuće“ skandirali su demonstranti parafrazu jedne od nedavnih poruka čeÅ¡kog predsednika izbeglicama, muslimanima koji bi pokuÅ¡ali da potraÅŸe utočiÅ¡te u ČeÅ¡koj.

Policija je morala da zaustavlja turiste koji su pošli u obilazak zamka a specijalci razdvajaju miting Tvrdjava Evropa od oko 300 protivnika zatvaranja Evrope pred izbeglicama koje beşe od rata i na Hradčanskom trgu su jake policijske snage.

Policija je u Pragu na ukupno pet demonstracija i kontrademonstracija protiv islama i za izbeglice privela do sada petoro ljudi, javio je češki radio.

Oko 500 demonstranata protiv izbeglica i islama u organizaciji udruÅŸenja Nećemo izbeglice u ČeÅ¡koj okupilo se i u drugom najvećem čeÅ¡kom gradu Brnu sa transparentima „Merkel + Junker = grobari Evrope bez dece“ i „U jedinstvu je snaga. U ViÅ¡egradskoj grupi ćemo uspeti – Bratislava, BudimpeÅ¡ta, VarÅ¡ava“.

U Varšavi se na mitingu Tvrdjava Evropa ispred Kraljevskog zamka okupilo oko 2.000 ljudi na poziv nacionalističkog Narodnog pokreta i ultrakatoličke Svepoljske omladine.

„Apelovaćemo na (vladajuću) stranku Pravo i Pravda i vladu da ne prima izbeglice u Poljsku“, kazao je lider Narodnog pokreta Robert Vinicki.

Na demonstracijama u Varšavi prikupljaju se potpisi pod peticiju provladine opozicione stranke Kukiz 15, poznatog poljskog rokera, a sada poslanika, Pavela Kukiza, na kojoj je do sada već 100.000 potpisa pod zahtevom da se raspiše referendum i da Poljaci na njemu odluče da li će primiti i onih 7.000 izbeglica na šta se u okviru relokacije obavezala prethodna poljska liberalna vlada.

„Plače Britanija, plače Francuska. Tako zavrÅ¡ava tolerancija“, skandirali su protivnici izbeglica i muslimana u Evropi.

Malo dalje, iza policijskog kordona je i oko sto VarÅ¡avljana na mitingu „ANTIPEGIDA – protiv faÅ¡izacije Evrope“.

U Bratislavi se na demonstracijama Tvrdjava Evropa pojavilo svega 200 demonstranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar