U trendu

Hoćemo li plaćati taksu od 50 evra za ulazak u EU?

Budući sistem registracije putnika u zemlje Evropske unije mogao bi da obuhvati i iznos od 50 evra za odobravanje putovanja koje bi plaćali građani država koje nisu u EU a nisu im potrebne vize za putovanja u šengensku zonu, što bi se odnosilo i na Srbiju. U našoj zemlji za tu ideju niko nije čuo i nadaju se da ovo nije tačno, jer, ukoliko bi bilo, to bi uticalo na porast evroskepticizma.

Budući sistem registracije putnika EU mogao bi da donese do dve milijarde evra godišnje, a novac može da bude iskorišćen da se nadoknade smanjenja sredstava u budžetu EU. I Britanci će, kada izađu iz EU, a u šengenskoj zoni se uvede obavezni sistem registracije putovanja po ugledu na američki, plaćati za posetu kontinentu. Zagovornici ovog sistema, kako je navedeno, kažu da će on doprineti jačanju bezbednosti u EU. Francuski izbor potvrdio je da je finansijska strana projekta glavna motivacija, jer će predstavljati novi izvor prihoda za EU. Neimenovani izvor rekao je da bi suma mogla da bude daleko veća, jer o tarifama još nije postignut dogovor i one će verovatno biti veće.

Minulog vikenda u našoj zemlji je boravio Johanes Han, evropski komesar za susedsku politiku i proširenje, koji je razgovarao i sa članovima Odbora za evrointegracije, ali, kako nam je rekla Marinika Tepić, predsednica ovog tela, on nije pominjao ništa o taksi. Tepićeva ističe da, koliko je slušala konferenciju za novinare posle sednice vlade, kojoj je Han prisustvovao, ni tu nije bilo reči ni o kakvoj taksi.

Vladimir Petronijević, izvršni direktor Grupe 484 i stručnjak koji je u vreme kada je Srbija dobila viznu liberalizaciju bio savetnik Božidara Đelića, tadašnjeg potpredsednika vlade zaduženog za evrointegracije, kaže da je svojevremeno pominjan plan da se pripremi poseban smart sistem, koji bi EU omogućio bolju kontrolu ulazaka i izlazaka iz EU, odnosno iz šengenske zone. Petronijević ističe da tada nije pominjana nikakva taksa.

Prema Petronijevićevim rečima, o pomenutom smart sistemu govorilo se nešto posle uvođenja vizne liberalizacije za zemlje zapadnog Balkana, pa i Srbije, i objašnjava: „Zemlje članice EU i dalje pečatom potvrđuju ulazak i izlazak iz šengenske zone, pa bi granični policajci da bi utvrdili dužinu boravka nekoga u ovoj zoni trebalo praktično da sabiraju dane gledajući u pasoš. To se, naravno, ne radi. Taj novi smart sistem o kome se pričalo omogućio bi da se prostom biometrijskom kontrolom za svaku osobu beleži ulazak i izlazak. Tako bi lako moglo da se utvrdi da li se poštuje pravilo da se u šengenskoj zoni može boraviti najviše 90 dana u toku šest meseci. Tada niko nije pominjao mogućnost uvođenja neke takse, doduše, mnogo toga se u EU promenilo, stigla je ekonomska i socijalna kriza, generalni problem su migranti tako da me ništa ne bi iznenadilo.”

Petronijević kaže da su u vreme kada se pričalo o ovom smart sistemu navođene dve stvari u prilog njegovom uvođenju: „To je, pre svega, bila sigurnost zemalja, jer bi se tako jedinstveno mogao pratiti protok ljudi i da bi se izbegao takozvani overstaj, odnosno kršenje pravila o boravku od najduže 90 dana, što je vrlo popularno među državljanima trećih zemalja. Taksu niko nije pominjao.”

Na opasku da je već izračunato koliko bi se novca slilo u evropsku kasu, Petronijević kaže: „U takvoj situaciji uvek odmeravate šta su vam prioriteti. Sa jedne strane, imate novac koji ćete zaraditi, a, s druge strane, valjda postoji i neki politički uticaj koji ostvarujete kroz olakšano putovanje i povezivanje, posebno sa zemljama koje streme ka članstvu u EU. Uvođenje ove takse, koja inače postoji u Americi, bilo bi destimulišući faktor za putovanje.”

Marinika Tepić se, kaže, nada da ova taksa neće biti uvedena i ističe da EU i dalje tvrdi da je politika proširenja apsolutno neupitna, uprkos „bregzitu” i migrantskoj krizi, da je neupitan i berlinski proces za zemlje zapadnog Balkana, a uvođenjem takse poslala bi kontradiktornu poruku. Tepićeva dodaje: „Nadam se da do toga neće doći, to bi podstaklo evroskepticizam, odnosno smanjilo bi podršku evrointegracijama.”

(Mirjana Čekerevac, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.