U trendu

Holandski vojnici će tužiti državu zbog misije u Srebrenici

Oko stotinu bivših holandskih pripadnika mirovnih snaga UN možda će tužiti holandsku vladu zato što ih je poslala da brane Srebrenicu 1995. godine, nakon što je ministarka odbrane priznao da je to bila „nemoguća misija“, izjavio je danas njihov advokat.

„Država (Holandija) je ove vojnike poslala u nemoguću misiju, a zatim ih napustila“, rekao je advokat Majkl Ruperti AFP-u.

Advokat navodi da je misija u Srebrenici, vojnicima „nanela veliku štetu, fizički, psihički, finansijski, kao i štetu u njihovom društvenom životu“.

U junu ove godine, ministarka odbrane Dženin Henis-Plašert izjavila je da je bataljon poslat u Bosnu „bez adekvatne pripreme, bez odgovarajućih sredstava, sa malo informacija, kako bi zaštitili mir koji više ne postoji“.

„To je bila nerealna misija, u nemogućim okolnostima“, rekla je ona.

Advokat vojnika navodi da su njegovi klijenti već 20 godina na „lošem glasu“ i da ih i dan danas ljudi i na fudbalski tribinama zapitkuju „zašto nisu preduzeli nešto“.

„Njihova ljudska i vojna reputacija je mnogo pretrpela, jer su napušteni od sopstvene vlade“, rekao je Ruperti i napomenuo da pre podnošenja tužbe želi da se sastane sa ministarkom odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.