U trendu

Hram u Palmiri potpuno uništen

Hram u drevnom gradu Palmiri u Siriji potpuno je uništen u napadu Islamske države, potvrdili su danas očevici.

Pripadnici Islamske države su postavili veliku količinu eksploziva u hram Balšamin, koji je svrstan u svetsku baštinu Uneska, a zatim ga digli u vazduh.

Prve informacije o vremenu eksplozije i razmeri uništenja bile su oprečne.

Očevidac koji se predstavio kao Naser al Taer, izjavio je da je hram sravnjen sa zemljom. „Otišao sam da vidim, ali iz daljine, pošto su pripadnici Islamske države tamo i plašio sam se da će me pitati šta radim tamo. To je kamenje na zemlji. Ništa više“, rekao je Taer.

Unesko je uništavanje hrama u sirijskom gradu nazvao ratnim zločinom i „ogromnim gubitkom za sirijski narod i čovečanstvo“.

Direktor Centra za svetsko nasleđe Uneska Kišor Rao izjavio je da je Palmira bila na raskrnici Rimske imperije, Persije, Kine i Indije i da je njena arhitektura bila „remek delo kreativnog genija“.

„Uništenje bilo kojeg njenog dela je žalosno“, izjavio je Rao agenciji AP.

Islamska dražava tvrdi da drevne mošti podstiču idolatriju, ali se veruje i da njeni pripadnici prodaju ukradene antikvitete.

Džihadisti su nedavno baš u Palmiri pogubili jednog od najistaknutijih sirijskih stručnjaka za antikvitete Kaleda Asada (81).

Palmira je poznata po ostacima iz rimskog doba, a svojevremeno je privlačila hiljade turista svojim stubovima i hramom boga Baala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.