U trendu

Hrana dopremljena za 41,9 odsto okupiranih Sirijaca

Humanitarna pomoć u vidu hrane raspodeljena je skoro polovini civila koji su zarobljeni u oblastima Sirije pod opsadom, ali još mnogo toga ostaje da se učini za pomoć 13,5 miliona ljudi širom te ratom razorene države, navedeno je u izveštaju UN.

Mesečni izveštaj predstavljen Savetu bezbednosti UN pokazuje da je uprkos krhom prekidu neprijateljstva tokom aprila došlo do intenziviranja sukoba, kao i većeg broja poginulih civila, uništenih bolnica, pijaca i škola.

Prema izveštaju UN, hrana je tokom aprila dopremljena za više od 200.000 ljudi, odnosno 41,9 odsto onih koji se nalaze u oblastima pod opsadom, što je dvostruko više od 21 odsto kojima je raspodeljena u martu.

„Iako je to pozitivno, ukupan napredak je mali i nestabilan. I dalje smo daleko od doslednog zadovoljenja potreba 13,5 miliona civila kojima je potrebna pomoć u Sirijskoj Arapskoj Republici“, navedeno je u izveštaju.

Kako je navedeno, broj civilnih žrtava i slučajeva kršenja ljudskih prava naglo je porastao u aprilu posle relativno mirnog perioda.

U izveštaju se navodi da je sirijska vlada do 4. maja u potpunosti odobrila 14 od 35 konvoja humanitarne pomoći planiranih za maj, a da je kasnije dala saglasnost za još osam.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar