U trendu

Hronologija terorističkih napada u Turskoj

Najnoviji krvavi napad koji se u subotu dogodio na svadbi u Turskoj jedan je u talasu nasilja koji su od 2015. godine pogodili Tursku.

Kako navodi portal Index.hr od tada je krenuo niz smrtonosnih napada u ovoj zemlji da bi u najnovijem u Gaziantepu, u samoubilačkom napadu na svadbenu povorku poginulo najmanje 50 svatova, a gotovo stotinu ranjeno.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan okrivio je Islamsku državu.

Pre ovoga, 18. avgusta ove godine, pet vojnika, četiri policajca i dva civila ubijeni su u tri napada autobombama na tursku vojsku i policiju u pokrajinama Elazig i Van. Više od 200 osoba je ranjeno. Premijer Binali Jildirim okrivio je zabranjenu Radničku stranku Kurdistana (PKK) za napade na policiju.

Trojica bombaša samoubojica su se 28. juna raznijeli na aerodromu  Kemal Ataturk u Istanbulu. Ubijeno je 45 osoba a ranjeno 240. Turske vlasti veruju da iza napada stoji Islamska država.

Još jedan napad se dogodio u junu kada je u napadu automobilom bombom ubijeno  12 osoba u centru Istanbula a odgovornost je preuzela frakcija Sokoli slobode Kurdistana (TAK).

U martu 2016. su se dogodila dva veća napada.

Bombaš samoubica razneo se u centralnoj tržnoj četvrti Istanbula i pri tom ubio četiri osobe i ranio 39. Troje ubijenih su bili Izraelci. Prema turskim vlastima napadač je imao veze sa Islamskom državom.

Drugi napad u martu je odneo  37 života kada je eksplodirao automobil-bomba u Ankari a odgovornost je preuzeo TAK.

U februaru je u teroristčkom napadu poginulo 30 osoba među kojima i bombaš samoubica koji je izgubio život u napadu na vojni konvoj u Ankari. Odgovornost je preuzeo TAK, a vlasti su okrivile PKK.

Na samom početku godine, u januaru 2016, 12 Nemaca je poginulo  u napadu na istorijski centar Istanbula u blizini džamije Aje Sofije. Prema turskim vlastima napadač je bio pripadnik Islamske države.

Najteži napad u istoriji moderne Turske, dogodio se u oktobru 2015. godine kada je  više od stotinu osoba ubijeno  u dva samoubilačka napada na prokurdski mirovni skup u Ankari. Za napad je okrivljena  Islamska država.

Pre ovog napada, 20. jula 2015 godine, bombaš samoubica napao je prokurdsko okupljanje u Surucu u blizini sirijske granice usmrtivši 33 osobe. Turske vlasti smatraju Islamsku državu odgovornom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar