U trendu

Humanitarci optuÅžuju EU zbog migranata

Humanitarne grupe i nevladine organizacije koje pomaÅžu u spasavanju migranata na Mediteranu optuÅžile su EU da ne preduzima potrebne mere u vezi nezapamćenog stradanja migranata.

Nakon nesreća koje su se na Mediteranu, između Libije i Italije, dogodile tokom ove sedmice, broj poginulih migranata u ovoj godini popeo se na 4.220, ÅĄto je viÅĄe nego u čitavoj proÅĄloj ili pretproÅĄloj godini, saopÅĄtila je Međunarodna organizacija za migracije, prenosi AFP.

Å ef italijanske misije NVO Lekari bez granica Tomazo Fabri rekao je da EU viÅĄe ne moÅže da zanemaruje ono ÅĄto se događa jer tako postaje saučesnik tragedije koja postaje sve veća, navodi AFP.

„Hitno treba da se obezbede sigurna i pravna sredstva kako bi ti očajni ljudi stigli do bezbednosti u Evropi, a da pri tom ne rizikuju da izgube Åživot“, dodao je Fabri.

Najmanje 239 migranata stradalo je juče u brodolomu u Libiji, saopÅĄtile su Ujedinjene nacije (UN).

Portparolka UNHCR Karlota Sami rekla je da su to potvrdili dvojica preÅživelih koji su dospeli do italijanskog ostrva Lampeduse, preneo je Rojters.

Portparol Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Leonard Dojl naveo je da je do sada u 2016. godini u Mediteranskom moru stradalo 4.220 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.