U trendu

Humanitarne organizacije odbijaju da učestvuju u primeni sporazuma EU-Turske

Vodeće humanitarne organizacije, medju kojima su Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) i Lekari bez granica odbijaju da učestvuju u primeni dogovora Evropske unije i Turske o kolektivnoj deportaciji migranata.

UNHCR je suspendovao sve aktivnosti u izbegličkim centrima na grčkim ostrvima koji se, kako se navodi, trenutno koriste za pritvor migranata koji će biti vraćeni u Tursku, prenosi britanski Gardijan.

„UNCHR neće učestvovati u primeni sporazuma EU i Turske o izbeglicama, nećemo učestvovati u pritvaranju i vraćanju migranata. Nastavićemo da pomažemo grčkim vlastima da razviju adekvatne kapacitete za prijem izbeglica“, izjavila je portparolka UNCHR Melisa Fleming.

Fleming navodi da je sporazum o izbeglicama počeo da se primenjuje pre nego što su sprovedene adekvatne mere zaštite u Grčkoj. Ona je reka da Grčka nema dovoljno kapaciteta da se izbori sa velikim brojem tražioca azila na svojim ostrvima.

Odluci Agencije UN da ne učestvuje u deportacijama migranata pridružili su se i Lekari bez granica, Norveški savet za izbeglice, Međunarodni komitet spasa (IRC) i organizacija Spasimo decu (Save the children).

U odvojenoj izjavi portparolka UNCHR navela je da ova organizacija „neće dozvoliti da se njihova pomoć instrumentalizuje za masovne deportacije i da oni odbijaju da budu deo sistema koji nema obzira za humanitarne potrebe migranata i izbeglica“.

Humanitarne organizacije upozoravaju da Turska nije potpisnica Konvencije UN o izbeglicama, kao i da je ta zemlja već primila više izbeglica iz Sirije od bilo koje druge zemlje.

Oni navode da turske vlasti ponekad nasilno vraćaju tražioce azila iz Sirije, Avganistana i Iraka u zemlje porekla.

Samo nekoliko sati od potpisivanja sporazuma EU i Turske, 30 Avganistanaca vraćeno je u Avganistan, navodi Amnesti Internešnal.

Humanitarci napominju da izbeglicama koje budu vraćene u Tursku neće biti dozvoljeno da rade, što je pravo koje garantuje Konvencija o izbeglicama iz 1951. godine.

Zakon koji je usvojen u januaru dozvoljava izbeglicama iz Sirije da pronadju legalno zaposlenje u Turskoj, ali takvi slučajevi još nisu zabeleženi, upozorava Amnesti Internešnal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.