U trendu

Humanitarno primirje u Alepu pomaže džihadistima

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da produženje humanitarnog prekida vatre u sirijskom gradu Alepu ide u prilog džihadistima, ali je najavilo da će se primirje ipak nastaviti.

Po rečima portparola Ministarstva Igora Konašenkova, zvaničnik UN Jan Egeland zatražio je od Rusije da produži „humanitarnu pauzu“ u borbama u Alepu.

Konašenkov je takodje kritikovao UN što nisu uspele da iskoriste 10-časovni prekid vatre za isporuku humanitarne pomoći, iako su unapred dobile uputstva.

„Humanitarni prekidi vatre su nesumnjivo potrebni, ali mi verujemo da puko produžavanje njihovog trajanja bez konkretne pomoći civilima, omogućava teroristima da obnove svoje borbene kapacitete, ne daje rezultate i prkosi zdravom razumu“, naveo je Konašenko.

Rusija je do sada nekoliko puta prekidala vatru da bi omogućila pobunjenicima i civilima da napuste istočni, pobunjenički deo Alepa, ali su pobunjenici odbili da to učine i tokom poslednjeg primirja su otvorili vatru na jedan od humanitarnih koridora, ranivši pri tom dva ruska vojnika.

Moskva je saopštila da ruski i sirijski avioni nisu nijednom bombardovali Alep od 18. oktobra.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov kritikovao je danas u intervjuu za agenciju Interfaks (Interfax) američke zvaničnike koji su osporili svrhu humanitarnih pauza.

„Šta god da Rusija učini, to je loše. Loše je ako izvodimo napade, loše je ako ih obustavimo, loše je ako otvorimo humanitarne koridore. Hirovitost tih ljudi je neverovatna!“, kazao je Rjabkov.

On je rekao i da će se prekidi vatre u Alepu nastaviti kako bi se pomoglo civilima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.