U trendu

I Madjarska će tužiti EU oko migrantskih kvota

Madjarski premijer Viktor Orban rekao je danas da će Madjarska tužiti EU zbog uvodjenja obavezujućih kvota za prihvat migranata za članove Unije.
Orban je rekao da će tužba biti podneta kasnije danas u Evropskom sudu pravde.

EU je uvela mehanizam kvota za preraspodelu 120.000 tražilaca azila medju njenih 28 članica.

Evropska komisija je sredinom oktobra odbila analizu Češke prema kojoj mehanizam preraspodele izbeglica nije u skladu sa evropskim zakonima i poručila Pragu da ako zemlja odbija kvote, može da tuži Evropsku uniju sudu.

Madjarski parlament je prošlog meseca usvojio zakone koji obavezuju vladu da se žali zbog EU kvota, a Orban je više puta rekao da je Brisel prekoračio svoja ovlašćenja kada je odobrio tu raspodelu uprkos protivljenju nekolicine zemalja, uglavnom iz istočne Evrope.

Orban je ranije takodje rekao da su migrantske kvote „nelegalne, nerazumne i nefer“ i da je pogrešno primoravati zemlje da prihvate migrante protiv njihove volje.

Robert Fico, premijer susedne Slovačke, objavio je juče da je Slovačka zvanično uložila tužbu Evropskom sudu pravde zbog obavezujućih kvota migranata koje je Evropska unija usvojila u septembru.

Fico je rekao da je tužba podneta zbog odluke ministara unutrašnjih poslova Unije od 22. septembra o obaveznim kvotama za prihvat migranata.

Više stotina hiljada migranata, medju kojima je veliki broj izbeglica koje beže od oružanih sukoba, ušlo je u Evropu ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.