U trendu

Pronađen deo tela, dva sedišta i koferi iz srušenog „Idžiptera“

Timovi koji tragaju za olupinom aviona „Idžiptera“ u Sredozemnom moru, pronašli su danas deo tela, zatim sedišta i kofere, izjavio je danas grčki ministar odbrane Panos Kamenos.

„Pre par sati su nas egipatske vlasti obavestile da su deo tela, dva sedišta i jedan ili više kofera pronađeni u oblasti u kojoj se sprovodi pretraga kod obala Aleksandrije“, rekao je Kamenos na konferenciji za medije, prenosi AFP.

On je precizirao da su ti predmeti uočeni u zoni neznanto južnije od mesta na kojem je avion u sredu kasno uveče nestao sa radara, a blago severnije od lokacije na kojoj su u četvrtak po podne nađeni neki ostaci koje vlasti nisu mogle da identifikuju kao predmete iz nestalog aviona, navodi AP.

EU bezbednjaci: Među putnicima aviona nije bilo terorista

Evropski bezbednosni zvaničnici kažu da među putnicima na letu 804 „Idžiptera“, koji je sa 66 ljudi u letelici nestao u četvrtak iznad Sredozemnog mora, nisu nalazila imena osoba sa listi poznatih terorista.

„Ove liste često koriste kako evropske tako i američke bezbednosne i policijske službe“, kazali su danas za AP zvaničnici koji nisu želeli da otkriju identitet pošto nisu ovlašćeni da pričaju o istrazi koja je u toku.

Spisak putnika aviona egipatske aviokomapnije pojavio se na internetu, ali ga „Idžipter“ nije zvanično potvrdio.

U području nestanka letelice koja je išla iz Pariza za Kairo pronađeni su navodni ostaci aviona, deo tela, kao i naftna mrlja.

Pronađeni delovi olupina nestalog aviona

Egipatska vojska saopštila je danas da je pronašla delove olupina nestalog aviona Idžiptera.

Kako se navodi, delovi olupina su pronađeni 290 kilometara severno od mediteranskog grada Aleksandrije.

Mornarica je, kako se tvrdi u saopštenju egipatske vojske, takođe pronašla neke od ličnih stvari putnika i trenutno pretražuje tu oblast tragajući za crnom kutijom aviona, preneo je Rojters.

Istražitelji više zemalja ispituju delove olupine aviona

Istražitelji iz Egipta, Britanije, Francuske, kao i stručnjaci Erbasa, ispitaće delove olupine aviona Idžiptera, koji su pronađeni u egipatskim vodama.

Oni će to učiniti čim delovi olupine budu izvučeni na obalu, javio je AP, pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika egipatskog aerodroma.

Istragu će predvoditi Egipćanin Ajman el Mokadam.

Sisi uputio saučešće porodicama poginulih putnika

Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi izjavio je danas saučešće porodicama poginulih prilikom pada aviona Idžiptera, nakon što je vojska pronašla delove olupine 290 kilometara severno od Aleksandrije. „Predsednik sa velikom tugom ižražava svoje žaljenje zbog pogibije putnika aviona Idžiptera, koji su se vraćali u Kairo iz Pariza“, navedeno je u saopštenju Kancelarije egipatskog predsednika, preneo je Rojters.

Ero: Apsolutno bez naznaka šta je izazvalo rušenje aviona

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero izjavio je danas da zasad „apsolutno nema naznaka“ šta bi mogao da bude uzrok rušenja aviona kompanije Idžipter, uprkos navodima egipatskih vlasti da je terorizam najverovatniji razlog.

„Ispitujemo sve mogućnosti, ali nijedna nije prevagnula jer apsolutno ne raspolažemo nikakvim naznakama o uzroku (pada aviona)“, kazao je Ero za francusku televiziju, prenela je agencija AFP.

On je dodao da će se predstavnici francuske vlade sastati sutra sa porodicama žrtava kojima će preneti sve informacije kojima raspolažu.

Opsežna potraga za avionom Idžiptera, koji je nestao sa radara tokom leta na liniji Pariz-Kairo, nastavljena je i danas, nakon što je i potpredsednik te aviokompanije potvrdio da ostaci pronađeni u Sredozemnom moru ipak ne pripadaju njihovom avionu sa leta 804.

U potrazi, u blizini grčkog ostrva Karpatos, učestvuju Grčka, Egipat, Francuska i Britanija, preneo je BBC.

Francuski istražitelji stigli u Kairo da pomognu u istrazi

Tri francuska istražitelja i jedan tehnički ekspert iz kompanije „Erbas“ stigli su rano jutros na Međunarodni aerodrom u Kairu kako bi pomogli u istrazi o sudbini nestalog aviona „Idžiptera“, saopštili su aerodromski izvori.

Francuski istražitelji dolaze iz francuske Službe civilnog vazduhoplovstva za istrage i analize, navode isti izvori, prenosi Rojters.

Francuska učestvuje u istražnoj komisiji na čelu sa Egiptom, kao zemlja u kojoj je avion proizveden i čijih se 15 državljana nalazilo u letelici, od ukupno 66 putnika i članova posade, među kojima je bilo 30 Egipćana, navodi britanska agencija.

Avion „Idžiptera“ tipa „erbas A320“ je u sredu kasno uveče nestao sa radara na liniji Pariz-Kairo, a egipatske vlasti smatraju da je veća verovatnoća da je avion oboren pomoću bombe, nego da je reč o tehničkom kvaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)