U trendu

Indipendent: Većina rezultata s britanskog referenduma oko pet sati ujutru

Prvi bitniji rezultati današnjeg referenduma u Velikoj Britaniji o tome da li zemlja da ostane ili izadje iz EU očekuju se u ranim jutarnjim satima u petak, a televizije neće objavljivati izlazne ankete jer nisu sigurne da će dobiti dovoljno tačan rezultat, piše danas britanski list Indipendent.

U članku o tome šta očekivati u referendumskoj noći, britanski list navodi da će televizije početi specijalne emisije o referendumu nekoliko minuta pre zatvaranja birališta u 22.00 časa (23.00 časa po centralnoevropskom vremenu) i naredna dva sata ne očekuju se neki bitni rezultati.

Prvi rezultati počeće da stižu oko 01.00 posle ponoći u petak (02.00 sata po centralnoevropskom vremenu), a sat kasnije će početi da pristiže više rezultata, mada neće biti moguće da se sa sigurnošću prognozira koja strana će pobediti. Ipak, ako ima naznaka o jasnoj prednosti za jednu ili drugu stranu to bi trebalo da se pokaže u ovo vreme, navodi Indipendent.

Većina rezultata biće proglašena oko pet sati ujutro (šest po centralnoeropskom vremenu) i trebalo bi da izmedju četiri i pet sati bude jasno koji je rezultat, osim ako je zaista tesno.

Konačni rezultati očekuju se oko sedam ujutro, kada bi trebalo i premijer Dejvid Kameron da bude spreman da se obrati naciji, piše list.

Odmah po zatvaranju birališta biće objavljena anketa onlajn panela instituta Jugav (YouGov), u kome se ispitanici pitaju kako su glasali. Slična anketa posle škotskog referenduma o ostanku u Velikoj Britaniji pre dve godine dala je onima koji su bili protiv 54 odsto, jedan procentni poen manje od konačnog rezultata od 55 odsto, navodi Indipendent.

Takodje će odmah biti objavljena i manja anketa kompanije za ispitivanje tržišta TNS, ali ona se radi na samo 200 onlajn ispitanika i nije smišljena da pruži neke prognoze, već više je usmerena na to zašto je neko promenio mišljenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.