U trendu

Indonežani evakuišu turiste posle erupcije vulkana

Indonežanske vlasti evakuisale su više od 1.100 turista posle erupcije vulkana Barudžari, na ostrvu Lombok, a tragaju za ostalim turistima koji borave u toj oblasti, rekli su danas lokalni zvaničnici.

Vulkan Barudžari, manje uzvišenje u okviru kratera planine Rindžani, počeo je bez prethodnog upozorenja da izbacuje veliki stub pepela juče po lokalnom vremenu, zbog čega su bili odloženi letovi na aerodromima u Lomboku i u susednom Baliju.

Stub pepela dizao se do 2.000 metara u visinu.  

Portparol Agencije za upravljanje prirodnim katastrofama Sutopo Purvo Nugro rekao je danas da se oko  400 stranih i lokalnih turista registrovalo od nedelje da se penju na planinu, koja je popularna turistička destinacija, s polaskom od mesta Sembalun, oko 11 kilometara udaljenog od kratera.

Nema izveštaja o mogućim povredjenim u erupciji.

„Spasilački tim poslat je jutros na planinu da evakuiše turiste“, rekao  je on.

Vlasti su preporučile turistima da ostanu najmanje tri kilometara udaljeni od vulkana koji se aktivirao. Vulkan svake godine privlači hiljade planinara.

Nivo uzbune za vulkan Barudžari podignut je juče ali i dalje je za dva stepena niži od najvišeg stepena uzbune.

Oblak pepela koji dolazi od vulkana nije danas izazvao nikakav poremećaj u vazdušnom saobraćaju, rekao je portparol ministarstva saobraćaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.