U trendu

Indonezija izdala upozorenje na cunami

Zemljotres jačine 7,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je danas indonežansko ostrvo Sumatra, na zapadu zemlje, saopštio je američki Institut za geofiziku i dodao da za sada nema izveštaja o mogućim žrtvama ili materijalnoj šteti.

Kako su javile svetske agencije, odmah posle potresa, izdato je upozorenje na cunami na zapadu i severu zemlje, medju kojima u provinciji Aceh.

Zemljotres se dogodio oko 18.50 po lokalnom vremenu na deset kilometara dubine, nekoliko stotina kilometara od grada Padang, naveo je američki institut i dodao je potres koji je trajao nekoliko sekundi izazvao paniku stanovništva Padanga.

Indonžanski arhipelag podložan je vulkanskim erupcijama i zemljotresima jer se nalazi na „vatrenom pojasu“ Pacifika, koji obuhvata tektonsku ploču od zapadne polulopte, preko Japana i jugoistočne Azije.

Više od 170.000 ljudi poginulo je 2004. godine u razornom podvodnom zemljotresu u Indoneziji, gde se posle potresa dogodio snažan cunami koji je zahvatio i nekoliko zemalja u Indijskom okeanu.

Zemljotres jačine od 7,0 do 7,9 stepeni po Rihterovoj skali smatra se veoma jakim i može izazvati tešku štetu u velikoj oblasti. Godišnje se u svetu dogodi prosečno po 18 zemljotresa te jačine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar