U trendu

Inicijativa EU i SE za Zapadni Balkan i Tursku vredna 25 miliona evra

Evropska unija i Savet Evrope pokrenuli su danas trogodišnju inicijativu za jačanje vladavine prava i promociju ljudskih prava na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, vrednu 25 miliona evra, saopšteno je u Briselu.
Kako je najavljeno, inicijativa će podržati reforme pravosudja, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, zaštitu osetljivih grupa i promociju antidiskriminatornih politika.

„Ovo su oblasti od suštinskog značaja za gradjane, kao i ključni elementi u ispunjavanju poštovanja Evropskih standarda na šta su se obavezali Zapadni Balkan i u Turska“, navodi se u zajedničkom saopštenju Evropske komisije i Saveta Evrope.

Dodaje se da su se povodom finalizacije Horizontalnog instrumenta EU i Saveta Evrope za Zapadni Balkan i Tursku danas u Briselu sastali evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o pristupanju Johanes Han (Johannes Hahn) i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

Evropska komisija će obezbediti 20 miliona evra, a Savet Evrope pet miliona evra za ovu inicijativu koja će korisnicima pomoći da tokom tri godine rade na jačanju kapaciteta upravljanja i organizacije pritvorskih sistema, poboljšanju okvira za finansiranje političkih stranaka i organizacionom razvoju sudova, kao i postupanju sa oduzimanjem imovine stečene kriminalom.

Medju planiranim aktivnostima su i revidiranje propisa i strategija u skladu sa novim medjunarodnim standardima o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, uspostavljanje sistemskog prikupljanja informacija o netoleranciji i diskriminaciji i uspostavljanje medjuministarskih radnih grupa o pitanjima seksualnih manjina (LGBT).

Predvidjeno je i da u okviru inicijative korisnici na zahtev mogu da dobiju ekspertizu Saveta Evrope za analizu propisa i savet o politikama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar