U trendu

„Intersept”: Novi dokazi da su američke bombe ubile Srbe u Libiji

Uprkos vrdanju Pentagona, gomilaju se dokazi da je dvoje službenika srpske ambasade u Libiji, Slađana Stanković i Jovica Stepić, stradalo u američkom bombardovanju kampa Islamske države (ID), gde su držani nakon što su ih džihadisti oteli u novembru prošle godine, piše informativni sajt „Intersept”.

Glavna meta prošlomesečnog američkog vazdušnog udara bio je Nuredin Šušani, osumnjičeni za dva smrtonosna napada u Tunisu prošle godine.

Pentagon je svoju akciju odmah ocenio kao „veoma uspešnu”, ne spominjući civilne žrtve. Ni do danas, na upite „Intersepta”, Pentagon nije spreman da potvrdi odgovornost za smrt Stankovićeve i Stepića, već je poručio da još procenjuje informacije i deli ih sa srpskom vladom, navodi sajt koji vodi Glen Grinvold, ugledni američki novinar, koji je prvi, u „Gardijanu”, obelodanio dokumenta „uzbunjivača” Edvarda Snoudena o zloupotrebama obaveštajaca SAD.

Na to da je Amerika ipak prouzrokovala pogibiju srpskih talaca ID upućuju svedočenja dvojice Libijaca koji su videli tela Stankovićeve i Stepića ubrzo nakon pogibije. Husein Dvadi, gradonačelnik Sabrate, mesta blizu kojeg je dvoje Srba kidnapovano, priča za „Intersept” da je obišao kamp ID odmah nakon što su ga pogodile bombe i video mnoštvo tela. Potom je otišao u glavnu gradsku bolnicu, gde su tela dopremljena – ukupno 42, prema navodima libijskog Crvenog polumeseca.

Tamo je Dvadi primetio svetlokosu ženu i muškarca koji je takođe delovao kao stranac.

„Tvrdnje da su Srbi stradali bilo gde osim u tom bombardovanju nisu nimalo verovatne”, kaže Dvadi.

(Vladimir Vukasović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.