U trendu

Iračke snage zauzele od Islamske države grad s rafinerijom

Iračka vojska uz pomoć paramilitarnih snaga isterala je danas ekstremista Islamske države iz važnog grada Baidži u kojem se nalazi najveća iračka rafinerija nafte, rekao je portparol vojske Jahja Rasul.

Rasul je rekao da trupe imaju „potpuno kontrolu“ nad tim gradom na 250 kilometara severno do Bagdada.

Iračka državna televizija je prikazala snimke na kojima se vide vojnici kako mašu iračkim zastavama na krovovima dok se iza vidi crni dim.

Privatna televizija al-Sumarija prikazala je vojnike okupljene oko bradatog komandanta paramilitarnih snaga koji je poručio da će zdrobiti pripadnike Islamske države.

Islamska država je zauzela Baidži i onda obližnju naftnu rafineriju u junu 2014. Od tada se vode žestoke borbe, a prošle nedelje je Irak obznanio da je zauzeo rafineriju.

Irak je prošle nedelje pokrenuo veliku operaciju kao drugu fazu u kampanji za preterivanje Islamske države iz cetralne provincije Salahudin. Vladine snage pomažu paramilitarne trupe koje uglavnom čine suniti. 

Iračke snage su u aprilu uz pomoć vazdušnih udara SAD, šiitskih i sunitskih ekstremista zauzeli provincijsku prestonicu Tikrit, ali su posle posustale. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.