U trendu

Irački avioni zasuli Mosul lecima sa sigurnosnim uputstvima

Irački avoni bacili su desetine hiljada letaka sa uputstvima za bezbednost građana Mosula, uoči najavljene vojne operacije preuzimanja ovog grada od džihadista, saopštila je vojska.

Istu akciju zasipanja Mosula lecima sirijska voska je izvela i tokom ranijih vojnih akcija preuzimanja drugih gradova 2014 i 2015. godine, navodi AFP.

Neki od letaka koji su danas pali u centar Mosula ispisani su “vestima i činjenicama i dosadašnjim pobedama“, navedeno je iz kancelarije iračke komande.

Drugi leci sadrže sigurnosna uputstva namenjena stanovnicima Mosula na kojima se savetuje da prozore oblepe selotejpom kako bi sprečili povrede od razbijenog stakla, izbegavati bombardovana mesta sat vremena nakon napada, kao i da izbegavaju vožnju po gradu.

Uskoro se očekuje najava vojne akcije ali to će označiti samo početak bitke koja će biti komplikovani deo rata protiv Islamske države, piše AFP.

Sirijska vojska će prvo morati da dobije bitke u okolnim mestima kako bi obezbedila ulazak u grad, obzirom da Islamska država drži pod kontrolom mesta koja su i desetinama kilometara udaljena od Mosula.

Vojna akcija zahteva opkolu grada nakon koje moraju da uslede smrtonosne ulične borbe sa džihadistima u gradu u kojem živi veiki broj civila.

Ovolika bitka može da izazove humanitarnu krizu a Ujedinje nacije upozoravaju da bi ovakav potez izavao izlaganje milion civila životnoj opasnosti i to pred dolazak zime.

Čak i da iračka vojska sa svojim koalicionim partnerima preuzme Mosul od Islamske države, to neće biti kraj rata.

Islamska država još ima kontrolu nad drugim oblastima Iraka a preuzimanje Mosula bi znčilo pojačanu odbranui tih oblasti pobunjeničkim taktikama poput nasumičnih napada i bombardovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.